Ezért nem érdemes elájulni a hódmezővásárhelyi "ellenzéki összefogástól"

Hírek
Mielőtt még mindenki elájulna attól, hogy “közös ellenzéki jelölt” indul a hódmezővásárhelyi időközi választáson, le kell vonnunk pár fontosabb következtetést. Emellett nem ártana egy kis emlékeztető sem a választási rendszerről.

A legfrissebb hírek szerint a február 25-én megrendezendő hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson közös jelöltet indít a teljes ellenzék a jobbiktól az LMP-n át a szocialistákig bezárólag. Vagyis, dehogy indítanak közös jelöltet! Egészen egyszerűen arról van szó, hogy a fideszes jelöltön, Hegedűs Zoltánon és egy független jelöltön, Márki-Zay Péteren kívül nem indul más. Hivatalosan egyik párt sem támogatja a Fidesz ellenfelét. Micsoda összellenzéki összefogás az elnyomással szemben!

Mi ebből a tapasztalat?

  • az ellenzéki pártok tudják, hogy ha hivatalosan támogatnák Márki-Zay Pétert, az inkább ártana a népszerűségének, mint használna

  • az pláne ártana bármilyen jelölt népszerűségének, ha az összellenzéki kivirágzott száz virágból álló pártcsokor logója lenne a neve mellett

  • az LMP és a Jobbik máris bármilyen nem hivatalos együttműködésben benne van bárkivel a Fidesszel szemben

Miről érdemes megemlékezni mielőtt bárki pezsgőt bontana mondván: “micsoda pozitív példa Hódmezővásárhely!”?

A város akkora fideszes fellegvár, hogy az ellenzéki színkavalkád nem látta érdemesnek se az egyezkedést, se a vitát, mivel még így is nagyobb eséllyel a kormánypárti jelölt fog nyerni. Így egyszerűen csak mindenki félreállt. Ez billegőbb körzetekben, városokban nem lesz ilyen egyszerű. Pont ilyen helyeken lenne a legnagyobb esélye egy közös jelöltnek, viszont éppen emiatt nehezebb is lesz megegyezni abban, hogy ki legyen az a bizonyos közös jelölt..

Még ha nyer is a Fidesszel szemben induló független jelölt, akkor is független marad, és nem az “összellenzék” polgármestere lesz. Olyan formáció ugyanis nincs, hogy “összellenzék”.

De ami még ennél is fontosabb: az országgyűlési választások alkalmával nem lesz elég, ha minden ellenzéki párt csak úgy behúzza fülét, farkát, és ezzel a taktikával kibekkeli az egyéni körzeteket, míg listán próbál minél több szavazatot begyűjteni. Mit is mond a választási törvény a lista állításról? Azt, hogy listát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és Budapesten – minimum 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Szóval nem nagyon érdemes az országgyűlési választásokra vonatkozó következtetéseket levonni Hódmezővásárhely polgármester-választásának példájából.

Borítófotó: Márki-Zay Péter

Ezek is érdekelhetnek

További híreink