Ezért jó a turizmusban dolgozni

Hírek figyelő.hu
Az MTSZA vetélkedőt hirdet pályaválasztás előtt álló közép- és általános iskolások számára a turisztikai szakmák megismertetése érdekében. Az akciót elismert szakemberek által erősített közösségi média kampány támogatja. A program célja, hogy a fiatalok a turizmusban is vonzó életpályát lássanak.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) közös együttműködésében 2021-ben útjára indított Karrier a turizmusban projekt most országos figyelemfelkeltő kampánnyal vett újra startot annak érdekében, hogy a fiatalok már általános- és középiskolás korban megismerkedjenek a turisztikai és vendéglátóipari munkakörök sokszínűségével, a bennük rejlő lehetőségekkel, és hosszú távú karrierként gondoljanak az ezekben való elhelyezkedésre.

 

Nem csak szállodai recepció…

Tapasztalatok azt mutatják, hogy bár a hazai GDP több mint 10 százalékát adó, külföldi tőke nélkül is erős, működőképes ágazatról van szó, nagyon hiányos a lakosság tudása arról, hogy a karrierlehetőségek milyen sokféleségét fedi le a turizmus és a vendéglátás.

Miközben a legtöbbeknek legfeljebb egy-egy kapcsolódó szakma jut az eszébe, élmények nyújtásához kapcsolódó munkakörök egész sora tartozik az ágazatba a szaunamestertől a concierge-en, a baristán és a tárlatvezetőn át egészen a rendezvényszervezőig.

A változatos és átjárható munkakörök között ráadásul mindenki megtalálhatja a kedvére valót: ahhoz, hogy a turizmus és vendéglátás olajozottan működjön nagy terhelés alatt is, a „sűrűjében” dolgozó, extrovertált kapcsolatépítőkre és back office területen tevékenykedő, problémamegoldó szakemberekre egyaránt szükség van.

Szerencsére van hol, van kitől tanulni a szakmát. Jelenleg országszerte 196 technikumban vagy szakképző iskolában lehet turizmussal összefüggő szakot választani, és tavaly mintegy hétezer diák nyert felvételt ilyen képzésre. A felsőoktatásban 145 szakon mintegy 126 ezer fiatal kezdte meg a felsőfokú tanulmányait idén ősszel. Ebből a 14. legnépszerűbb szak volt a turizmus-vendéglátás, ahol 4200 fiatal tanult tovább. Emellett több olyan (egyelőre részben elszigetelten működő) tehetséggondozó program is fut országszerte, amelyek keretében a szakma leghitelesebb képviselőitől lehet tanulni.

Értékes nyeremények az egész családnak

Az országos lefedettségű projekt egy általános- és középiskolásoknak szóló rajz-, fotó-, illetve videópályázattal indult, ahol a sikeres pályamunkákkal nemcsak a részt vevő gyerekek, de családjaik is értékes, a turizmushoz és vendéglátáshoz kapcsolódó nyereményekre tehetnek szert, és aminek a segítségével az iskolások saját maguk fedezhetik fel, hogy a szakma melyik területén tudnák karrierjüket elképzelni.

A pályázatot 3 korcsoportban hirdették meg:

  1. kategória: 1–4. osztályos tanulók nyújthatnak be pályaművet rajztechnikával.
  2. kategória: 5–8. osztályosok fotópályázat keretén belül indulhatnak.
  3. kategória: 9–12. osztályig maximum 2 perces videóval pályázhatnak a diákok.

A tanulók a turizmushoz kapcsolódó, alábbi izgalmas témakörök közül választhatnak egyet:

  • Aktívan belföldön
  • Bakancslistás élmények
  • A legkedvesebb nyaralásom
  • Szenzációs recepciós
  • Mesterséges intelligencia a turizmusban?
  • !L’ecsó, azaz egy szakács napja
  • Hogyan csináljuk a családban? Hagyományok és újítások a gasztronómiában

A pályázatokat a palyazat.karrieraturizmusban.hu oldalon lehet feltölteni, beadási határidő: 2024. január 10. 24.00 óra.

A programmal kapcsolatos bővebb információ a palyazat.karrieraturizmusban.hu oldalon található. Érdemes bekövetni a Karrier a turizmusban program Facebook és Instagram oldalát is.

Fotó: Pixabay

Ezek is érdekelhetnek

További híreink