Ezért is kell fal az USA déli határára: tízezrével osztja a halált a Mexikóból beáramló drog az Egyesült Államokban

Hírek
A legfrissebb értesülések szerint a Fehér Ház bejelentette, Donald Trump amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdet, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő az amerikai-mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges összeget. Ha csak az aggasztó droghelyzetet vesszük figyelembe, ez a döntés több mint indokolt.  

Az Egyesült Államok elnöke nemrég amellett érvelt, hogy a határfal felhúzása elengedhetetlen ahhoz, hogy korlátozzák a fokozottan veszélyes drogok Amerikába történő beáramlását. Ilyen kábítószer az opioidok közé tartozó fentanil, amely ötvenszer halálosabb mint a rettegett heroin, és tízezrével szedi áldozatait az USA-ban.

A szintetikus drogot Kínában állítják elő, de az Egyesült Államok területére jórészt Mexikón keresztül érkezik, érthető tehát, ha Trump nem csak a migrációra, de a drogkartellek tevékenységére is hivatkozik, amikor a fal felépítésének fontossága mellett érvel.

A fentanil okozta veszedelem az Obama-éra alatt szabadult rá az USA-ra, a Drogellenes Nemzeti Intézet (National Institute on Drug Abuse/NIDA) adatai szerint az egyéb szintetikus drogok kategóriájába tartozó drogok (melyek nagy része fentanil) túladagolásából következő halálesetek száma 2013-ban még 10 ezer alatt volt. Onnantól kezdve viszont az ehhez a drogcsoporthoz köthető ügyek száma majdhogynem derékszögben emelkedni kezdett.

Így 2017-ben már 30 ezer, jobbára a Mexikóból behurcolt fentanil okozta halálos túladagolást jegyeztek fel.


Forrás: National Institute on Drug Abuse 

Az elnök még január elején beszédet intézett az amerikai néphez az ovális irodából, amelyben amellett érvelt, hogy létfontosságú felhúzni a falat a déli határon. Mint mondta: “déli határunk csővezetéke az olyan nagy mennyiségben beáramló drogoknak, mint a metaanfetamin, a heroin, a kokain és a fentanil”. 

A liberálisok persze azzal jönnek, hogy a drogok Mexikóból jobbára a hivatalos határátkelőkön keresztül, járművekbe rejtve jutnak be Amerikába, tehát Trump csak félelmet akar kelteni a fal építésével, másra viszont teljesen haszontalan lenne a határt védő objektum.

Nyilván még senki nem magyarázta el nekik, hogy amint úgy ítélik meg a drogcsempészek, hogy túl rizikós hivatalos határátkelőkön keresztül szállítani a kábítószert, más utakat keresnek. Magyarán fal nélkül a határátkelők ellenőrzésének megerősítése önmagában még nem elég.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink