Ezekre az élelmiszerekre kerülhet árstop

Hírek Sz. H.
Talán már a holnapi kormányülés után kiderül, mely élelmiszerekkel bővül az árstop-lista. A tojás, a vaj és a burgonya a legesélyesebbek közé tartoznak.

Ami már kiderült:

  • az élelmiszerek kategóriájában lesznek új árstopok,
  • az elmúlt egyéves időszak árváltozásait veszik alapul,
  • azok a termékek kaphatnak árstopot, amelyeknél 40 százalék fölötti infláció állt be,
  • ugyancsak fontos kitétel, hogy az újonnan árstopos termékek lehetőleg előállíthatók legyenek belföldön,
  • az árstop változatlanul a bolti árakra vonatkozik.

 

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője a VG-nek nyilatkozva – az eddig ismert legutóbbi, tehát szeptemberi inflációs adatok alapján – elmondta, hogy sajnos elég sok olyan élelmiszer van, amelyek esetében az éves alapú árnövekedés meghaladja a 40 százalékot.

Ezek közül a legfontosabbak

  • a kenyér (76,2 százalék),
  • a sajt (68,0 százalék),
  • a vaj (66,3 százalék),
  • a margarin (61,2 százalék),
  • a száraztészta (60,2 százalék),
  • a tojás (53,7 százalék),
  • a péksütemények (48,1 százalék),
  • a marhahús (46,6 százalék),
  • a rizs (44,4 százalék),
  • a baromfihús (42,9 százalék),
  • a tej (42,1 százalék),
  • a száraz hüvelyesek (40,9 százalék).

 

Ezek legnagyobb része előállítható vagy előállítható lenne itthon, a rizs kivételével.

A felsorolást érdemes még kiegészíteni a burgonyával, amelynek az ára szeptemberben ugyan még „csak” 39 százalékkal nőtt, de az áremelkedési ütem októberre elérhette a 40 százalékot.

Választék tehát bőven van, azonban fontos látni, hogy a legalább 40 százalékos dráguláson túl még jó néhány szempont érvényesülhet a döntésben, hogy végül pontosan mely termékekre alkalmazzák a második körös árstopot.

 

Kép: Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetnek

További híreink