Ami már kiderült:
- az élelmiszerek kategóriájában lesznek új árstopok,
- az elmúlt egyéves időszak árváltozásait veszik alapul,
- azok a termékek kaphatnak árstopot, amelyeknél 40 százalék fölötti infláció állt be,
- ugyancsak fontos kitétel, hogy az újonnan árstopos termékek lehetőleg előállíthatók legyenek belföldön,
- az árstop változatlanul a bolti árakra vonatkozik.
Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője a VG-nek nyilatkozva – az eddig ismert legutóbbi, tehát szeptemberi inflációs adatok alapján – elmondta, hogy sajnos elég sok olyan élelmiszer van, amelyek esetében az éves alapú árnövekedés meghaladja a 40 százalékot.
Ezek közül a legfontosabbak
- a kenyér (76,2 százalék),
- a sajt (68,0 százalék),
- a vaj (66,3 százalék),
- a margarin (61,2 százalék),
- a száraztészta (60,2 százalék),
- a tojás (53,7 százalék),
- a péksütemények (48,1 százalék),
- a marhahús (46,6 százalék),
- a rizs (44,4 százalék),
- a baromfihús (42,9 százalék),
- a tej (42,1 százalék),
- a száraz hüvelyesek (40,9 százalék).
Ezek legnagyobb része előállítható vagy előállítható lenne itthon, a rizs kivételével.
A felsorolást érdemes még kiegészíteni a burgonyával, amelynek az ára szeptemberben ugyan még „csak” 39 százalékkal nőtt, de az áremelkedési ütem októberre elérhette a 40 százalékot.
Választék tehát bőven van, azonban fontos látni, hogy a legalább 40 százalékos dráguláson túl még jó néhány szempont érvényesülhet a döntésben, hogy végül pontosan mely termékekre alkalmazzák a második körös árstopot.
Kép: Magyar Nemzet