Ezeknek a márkáknak manipulálják legtöbbször a kilométeróráját, meglepő az eredmény

Hírek vg.hu
A prémiummárkák esetében a leggyakoribb a kilométerórák visszatekerése. Ennek oka, hogy ezeket az autókat, ha megkímélt állapotban vannak, még használtan is rendkívül magas áron lehet eladni. A carVertical arra figyelmeztet, hogy a modern autókban sokkal könnyebb manipulálni a kilométerórát, mivel ezekhez nincs szükség utólag felismerhető fizikai beavatkozásra.

A használtautó-piac az elmúlt években jóval átláthatóbbá vált, a kilométerórák manipulálása azonban továbbra is világszerte elterjedt gyakorlat. A vásárlók eurómilliókat veszítenek a becstelen eladók miatt, és úgy tűnik, hogy e téren egyhamar nem is várható jelentős javulás. A carVertical autóipari adatszolgáltató cég negyedik alkalommal végzett kutatást Magyarországon, hogy kiderítse, mely autómodellek futásteljesítményét változtatják meg leggyakrabban, és hogy erre felhívja a használtautó-vásárlók figyelmét. A tanulmány a carVertical felhasználói által 2022 novembere és 2023 novembere között lekért autótörténeti jelentéseket elemezte.

A német autómárkák kilométeróráját tekerik vissza leggyakrabban

A Porsche 911 a leggyakrabban manipulált autó Magyarországon – a carVertical portálon ellenőrzött modellek 12,05 százalékának tekerték vissza a kilométeróráját. Ez igen magas arány, az országban nyolc Porsche 911-ből egynél előfordulhat, hogy a futásteljesítménye nem a valódi értéket mutatja.

Szorosan követi a Porschét a sorban a Jeep Grand Cherokee (10,49 százalék), az Audi A8 (9,82), az Opel Vectra (9,3) és a Mercedes-Benz CLS-Class (8,33).

Magyarországon a húsz leggyakoribb kilométeróra-csalás az Audi, a Volkswagen, a Mercedes-Benz és az Opel négy-négy modelljét érinti. A használt, ám jó állapotú csúcskategóriás járművek iránt nagy a piaci kereslet, ami megmagyarázza, hogy miért olyan népszerűek a csalók körében a német gyártók.

A magyarországi carVertical portálon ellenőrzött autók 6,07 százalékánál fordult elő kilométeróra-csalás, az átlagos visszatekerési érték pedig meghaladta a 74 ezer kilométert.

Hamisított futásteljesítményű autó megvásárlásakor minden esetben számolnunk kell az előre nem látható üzemeltetési költségekkel és a gyorsabb amortizációval” – magyarázza Matas Buzelis autóipari szakértő, a carVertical kommunikációs vezetője.

Középkategóriás és prémiumjárműveket egyaránt manipulálnak

A modern járművek digitális kilométeróráját sok esetben könnyebb visszatekerni, mint a régebbi műszereket, hiszen a művelet alig igényel fizikai beavatkozást. Tekintve, hogy a jármű csaknem minden része összeköttetésben van, a csalók a megfelelő felszerelés birtokában képesek módosítani a kilométeróra állását, és mesterségesen növelni az autó értékét. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy manapság nehéz észrevenni a futásteljesítmény visszaállítását anélkül, hogy megvizsgálnánk egy használt autó történetét.

Magyarországon a húsz leggyakrabban visszatekert kilométerórájú autóból tíz csúcskategóriásnak számít. A prémiummárkák, például az Audi, a Volvo, a Porsche, a Land Rover vagy a Mercedes-Benz kilométeróra-állásainak megváltoztatásával a csalók nagyobb haszonhoz jutnak. Sokan nem is kockáztatják a lebukást egy hamis futásteljesítményű ferde hátú eladásából származó, pár száz eurós haszon miatt.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink