Ezekkel a nyári játékokkal tudod távol tartani a gyerekeket a képernyőtől (X)

Hírek Szponzorált tartalom

A nyári szünet a közös családi élményekről, a felhőtlen szórakozásról és a kalandokkal teli gyerekkorról szól. A szülőknek azonban néha keményen meg kell dolgozniuk azért, hogy a szabadságtól túltengő kicsiknek heteken át izgalmasabbnál izgalmasabb elfoglaltságot biztosítsanak.

Néha még egy pihentetőnek ígérkező vízparti nyaraláson, vagy feltöltő erdei elvonuláson is azon kell törnünk a fejünket, mit vessünk be a következő pillanatban, mivel foglaljuk le a gyerekeket.

Érthető, ha minden erőnkkel igyekszünk őket távol tartani a képernyők és monitorok csábító fényétől, hiszen az Alfa generáció tagjai (más néven a “digitális bébik”) már óhatatlanul is a virtuális világban töltik majd életük nagy részét. Hadd teljen legalább a kisgyerekkoruk a szabadban és közösségben!

Szerencsére nem eleve kudarcra ítélt szélmalomharcba kezdtünk, hiszen egy jól megválogatott nyári játékgyűjteménnyel utazás közben, vagy akár otthon is valódi élményeket kínálhatunk a család aprajának és nagyjának is! Ha az alábbi listáról bármi hiányzik a gyerekszobából, egy játék webáruház oldaláról könnyen és gyorsan pótolhatjuk.

Szabadtéri, kerti játékok

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az otthoni játszóterek, hiszen ezek kétségkívül a legnagyobb szövetségeseink lehetnek a kütyükkel vívott küzdelem során. Ráadásul egy-egy hinta, csúszda, homokozó vagy gyerekmedence beszerzésével nem csak a friss levegőn tarthatjuk a gyerekeket, hanem számos készségüket (mozgáskoordináció, memória, koncentráció, stb.) is fejleszthetjük.

Fürdőjátékok és felfújható strandjátékok

A vízparti nyaralások, vagy az otthoni, medencés mókák elmaradhatatlan kellékei a színes fürdőjátékok vagy felfújható darabok. Előnyük, hogy a szezon végével nem kell egy évre elbúcsúznunk tőlük (talán az óriási gumiunikornis kivételével), hiszen legtöbbjüket a fürdőkádban pancsolások és a nem feltétlenül kedvenc hajmosások közben is bevethetjük.

Vízipisztolyok

Tudtad, hogy a jó öreg teflon serpenyők mellett a strandok és a kerti zsúrok sztárjának számító, messzire lövő, pumpás vízipisztolyt is a NASA-nak köszönhetjük? Egyik mérnökük, Lonnie Johnson eredetileg egy ózonréteget kímélő hőpumpán dolgozott, aztán végül a családok kedvence lett belőle.

A nyolcvanas évek óta számos továbbfejlesztett verziója közül választhatunk, mint amilyen az elektromos vízipisztoly, a vízipuska vagy a hátizsákos vízipisztoly – hogy még több muníciónk legyen a hűsítő küzdelemhez!

Fotó: Canva

Homokozó szettek

Ha már nyaralás vagy udvari játszótér, ne feledkezzünk meg minden gyerek kedvencéről, a készségfejlesztésben is élen járó homokozóról! Egy kisebb homokozóhoz ráadásul saját kertre sincs szükség, hiszen akár egy erkélyre is kitehetjük. A gyúrás, ásás, öntés, építés pedig segít a gyerekeknek finommotorikus készségeik, szem-kéz koordinációjuk, valamint szociális kapcsolataik fejlesztésében, és nem utolsó sorban a kreativitásuknak is teret ad.

Labdák

A jó öreg piros pöttyös, foci, kosár, tenisz, pingpong: és nem csak a kerek játékok variációja végtelen, hanem a velük játszható játékok száma is. Életkortól és fejlettségtől függően is válogathatunk a kínálatból, de találunk egyedül, párban vagy csapatban űzhető játékokat, sőt, kifejezetten fejlesztésre, erősítésre szánt gyakorlatokat is.

Roller, kismotor

Száguldás, nyuszimotor, szerelem! Nincs is annál csodásabb érzés, mint amikor az udvaron vagy a parti sétányon száguldva babahajunkba kap a nyári szellő! A kisebbeket egy műanyag motorral, a nagyobbakat pedig egy rollerrel garantáltan levehetjük a lábukról. És nem utolsó sorban a közös bevásárlást is jelentősen felgyorsíthatjuk…

Építőjátékok

Montessori torony, Lego, dominó, jenga. Az építőjátékok több okból is kihagyhatatlanok a gyűjteményből: fejlesztik az ügyességet, megtanítják a kicsiket felismerni a térbeli viszonyokat, és a logikai képességre is jó hatást gyakorolnak. Emellett időjárástól vagy napszaktól függően építkezhetünk a szabadban vagy a hotelszobában is, és hagyhatjuk az elmélyült mérnököket egyedül alkotni, vagy kerekíthetünk belőle fergeteges családi játékot is.

Társasjáték

Esős nap a Balatonon? Végre eljött a megunhatatlan “Ki nevet a végén?” és a “Gazdálkodj okosan!”-partik ideje! Persze manapság már számtalan társas közül is választhatunk, de a lényeg, hogy társasozás közben a gyerekek a közösségi élethez nélkülözhetetlen szociális készségeket gyakorolják, fejlődik a kreativitásuk és a stratégiai gondolkodásuk és megtanulnak előre tervezni is. És ami a legfontosabb, minőségi időt tölt együtt a család!

Kártya

Ha már mindenki kétszer is nyert a kedvenc társasban, jöhetnek a színesebbnél színesebb kártyák, memóriajátékok! Jótékony hatásai a társasjátékhoz hasonlóak, viszont előnyük, hogy kevesebb helyet foglalnak a bőröndben!

Borítókép: Canva

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink