Ezeket érdemes mérlegelni lakásvásárlás előtt

Hírek Szponzorált tartalom
A lakásvásárlás hosszú távú elköteleződés, így alaposan meg kell fontolni: hogyan változnak az ingatlanárak és a bérleti költségek, mekkora hitelt bír el a jövedelmünk, milyen karrier, jövőbeli kilátások elé nézünk, milyen időintervallumra szeretnénk lekötni magunkat.

Sok érdekes és tőlünk eltérő sajátosságot tapasztalhatunk, ha megvizsgáljuk például a németek lakhatási szokásait. A németek 55 százaléka bérli a lakását és élete során legalább négyszer költözik. A bérlők aránya azért hosszabb időtávot nézve csökken, aki teheti, az ott is lakást vásárol idős korára. De az ottani jövedelmek 20 százaléka a bérleti díj, és megbízható intézményektől bérlik a lakást, míg nálunk a jövedelem nem ritkán 50 százalékát is el kell költeni lakásbérlésre.

Lakástámogatás bérlakások helyett

Az országos lakáspolitika az európai trendekkel szemben hosszú-hosszú ideje a bérbeadás támogatása helyett a lakástámogatásokra fókuszál: többek között a szocpol, majd a CSOK, falusi CSOK, kamattámogatás a lakás célú hitelekhez, Zöldhitel, illetve a szabad felhasználású Babaváró hitel, ami erre a célra is fordítható.

A KSH lakásfelmérési adataiból látni, hogy az önkormányzati bérlakások száma folyamatosan csökken. Ez arra vezethető vissza, hogy az önkormányzatok forráshiány miatt nem tudják korszerűsíteni, felújítani a tulajdonukban lévő ingatlanokat, így fokozatosan eladják a rossz állapotban lévő lakásaikat a bérlőknek. Így aztán a meglévő bérlakások is folyamatosan megszűnnek, az új tulajdonosokra marad a felújítás és modernizálás – saját költségen vagy állami támogatás igénybevételével.

Gyakran merül fel különböző platformokon a hazai bérlakásfejlesztés szükségessége, azonban itthon egyelőre változatlan a trend: a lakásokat bérbeadók döntő többsége magánszemély, aki befektetési céllal vásárol és ad ki lakásokat.

Fiatalok és a lakáshitel

A KSH 2015-ös felmérése szerint a szülőktől való elköltözés az elmúlt évtizedekben egyre későbbi életkorra tolódik. Az 1970-es évekre jellemző 25 évről a 2000-es évek elejére 28 év fölé emelkedett a hazulról elköltözők átlagos életkora. Az önálló életet kezdők háromnegyede számára az első önálló lakás egyúttal saját tulajdont is jelent, a többiek lakást béreltek (14 százalék), vagy egyéb megoldásokhoz folyamodtak (befogadták őket, partnerhez, baráthoz költöztek stb.).

A fiatalok egyre rugalmasabbak, számukra nem jelent gondot egy jobb állás miatti költözés. Sokan azért is bérelnek inkább lakást, mert még nem érzik úgy, hogy a helyzetük stabil és tartós, készen állnak a változtatásra.

Általában a házasságkötés, tartós élettársi kapcsolat, majd a gyermekvállalás jelenti azt a „küszöböt”, amelyen átlépve saját lakás vásárlásáról hoznak döntést. A lakást a szüleiktől kevesen kapják ajándékba vagy öröklik, így marad a hitel. Az életkor növekedésével a fiatalok lakásöröklése kitolódik olyan időszakra, amikor a saját lakhatásukat már régen meg kellett oldaniuk. Az első lakásvásárlók mindig is egy figyelemre méltó szegmense voltak a lakáspiacnak, de a fiataloknak még jobb szakmák esetén is lehet önerő és jövedelemigazolási nehézségük, így érdemes tudatosan felkészülni a lakáshitel felvételére, utána járni a részleteknek, lehetőségeknek.

Nem szabad a lakásvásárlás „járulékos költségeiről” sem megfeledkezni, hiszen a vásárlás nem csak a törlesztő részletből és a rezsiből áll, hanem a lakás biztosítása, fenntartása, javítási, beruházási döntések és a havi közös költség, de a vagyonszerzési illeték megfizetése is a vállalandó terhek részét képezik!

Az első lakás kiválasztásakor sok tényezőt kell figyelembe vennünk: méret, elhelyezkedés, az ingatlan állapota, de társasház esetén akár a lakóközösség is olyan tényező, ami jelentősen befolyásolja a piaci árakat. Érdemes ezeket a tényezőket is mérlegelni és megfontolni, hogy a lakásvásárlás hosszú távon is jó döntésnek bizonyuljon.

Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről kérjük, tájékozódjon K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből.

Fotó: 123rf.com

További híreink