Ezekben az országokban a legolcsóbb a megélhetés a külföldiek szerint

Hírek Németh Anita
A huzamosabb ideig az anyaországukon kívül élők értékelték befogadó országukat a megélhetési költségek szempontjából. A legélhetőbb országok top 10-es listáján hemzsegnek a latin-amerikai és ázsiai országok.

Ismét elkészítették a személyes pénzügyi indexet, amely megmutatja, hogy melyek azok az országok, ahol hosszú távon a legolcsóbb a megélhetés a külföldiek szerint. A lista élén már negyedik éve ugyanaz az ország áll – derült ki a kutatást végző InterNations tanulmányából

Az InterNations a felmérés résztvevőit arra kérte, hogy három területen rangsorolják a személyes elégedettségüket:

 • az általános megélhetési költségek terén,
 • a pénzügyi helyzetükről, valamint
 • arról, hogy a háztartás rendelkezésre álló jövedelme elegendő-e a kényelmes élethez.

Egy ország akkor kerülhetett fel a listára, ha legalább 50 expatrióta, azaz huzamosabb ideig az anyaországán kívül élő személy értékelte azokat. Idén így 53 úti cél szerepel a listán.

Íme a top 10 legjobb úti cél személyes pénzügyek szempontjából

 1. Vietnam
 2. Kolumbia
 3. Indonézia
 4. Panama
 5. Fülöp-szigetek
 6. India
 7. Mexikó
 8. Thaiföld
 9. Brazília
 10. Kína

A tíz országból kilenc már 2023-ban is az összeállítás élbolyában szerepelt. A top 10-ből egyedül Malajzia szorult ki, amely tavaly az 5., idén viszont már csak a 11. lett. A délkelet-ázsiai állam helyét Brazília foglalta el, amely nyolc helyet ugrott előre egyik évről a másikra. A top 10-ben szereplők közül hat ország található Ázsiában, a maradék négy ország pedig Latin-Amerikát képviseli.

Vietnam, a világ legmegfizethetőbb országa

Vietnam idén toronymagasan végzett az első helyen. A válaszadók 86 százaléka szerint a megélhetési költségek kedvezőek, ezen belül 50 százalékuk szerint nagyon kedvezőek. A globális átlag ezzel szemben 40, illetve 12 százalékot mutat. A Vietnamban élő külföldiek 68 százaléka értékelte úgy, hogy bőven jól kijönnek a jövedelmükből, az összes országot tekintve ez 41 százalék. Összességében pedig 65 százalék elégedett a pénzügyi helyzetével, szemben a globális 54 százalékkal. A vietnami válaszadók 19 százaléka állította, hogy bruttó jövedelme legalább 150 ezer amerikai dollárnak felel meg, míg globálisan csak 10 százalék mondta, hogy a keresete eléri ezt az összeget. Magyarország az 53 szereplős lista 27. helyén szerepel, a rangsor második felének elején, így azon országok közé tartozik, ahol inkább drágább a megélhetés a válaszadók szerint.

Ezekben az országokban a legdrágább a megélhetés

44. Kuvait

45. Törökország

46. Bahrein

47. Új-Zéland

48. Szingapúr

49. Norvégia

50. Írország

51. Egyesült Királyság

52. Finnország

53. Kanada

Kanada, a világ legdrágább országa

Míg 2023-ban Kanada a 48. helyet szerezte meg az 53-as listán, idén már az utolsó helyre csúszott. Az ott élő válaszadók 53 százaléka úgy véli, hogy a háztartás rendelkezésre álló jövedelme nem elegendő a kényelmes élethez. Ebben a kérdésben a globális átlag 30 százalék.

Összességében a kutatásba bevont, Kanadában élő külföldiek 66 százaléka sokallja a kiadásokat, 25 százalék szerint pedig nagyon sokba kerül a megélhetés. Világszerte az adott ország kapcsán átlagosan 39, illetve 9 százalék gondolkodik így. Egy spanyol expatrióta úgy fogalmazott, hogy a megélhetési költségek őrülten magasak. Egy vacsorára vagy italra elmenni luxusnak tűnik.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Vietnam, a világ legmegfizethetőbb országa. Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink