Ezek a világ legfenntarthatóbb utazási célpontjai

Hírek figyelő.hu
Három kivételével mind Európában tálható, az index alapján Svédország áll az élen. 

Az Euromonitor International globális piackutató cég 2023-as Fenntartható Utazási Indexében 99 országot vizsgált, ez alapján állította össze a világ legfenntarthatóbb utazási célpontjainak listáját. A mutató 56 indikátort vesz számításba, amelyek például a célállomáson élők boldogságának, egyenlőségének és társadalmi igazságosságának mértékét jelzik, számszerűsítik az idegenforgalom helyi környezetre gyakorolt hatásait. Továbbá olyan jelzőket, amelyek a turizmus általános állapotát, így például az infrastruktúra minőségét vagy a nemzetközi kereslettől való függést jelölik.

A lista élén álló skandináv állam célja, hogy az évtized végére „a világ legfenntarthatóbb és legvonzóbb innovációs célpontjává” tegye az országot – írja a vg.hu.

A svédek ennek megvalósításába rengeteg időt és pénzt fektetnek. Stockholm tömegközlekedése már 2017 óta csak megújuló energiát használ, valamint az állam több mint 250 szállodát és szálláshelyet ösztönöz a Nordic Ecolabel szigorú környezetvédelmi tanúsítvány követelményeinek való megfelelésre. Ezeken túl a kormány bevezetett egy ökoturisztikai jelölést, amelyet azok az utazásszervezők kapnak, akik a fenntartható utazásra helyezik a legfőbb hangsúlyt.

fenntartható

A harmadik helyezett, Austria.
Fotó: AFP

Az index készítéséért felelős Caroline Bremner elmondta, hogy Svédország évek óta a lista élén helyezkedik el. Brenner felhívta a figyelmet, hogy a skandináv államon belül sokkal kevesebben utaznak repülővel.

Az elemző rámutatott arra is, hogy Svédország és Finnország hasonló tulajdonságokkal jutott előkelő helyezéséhez: például a skandináv államokban nincs UNESCO-világörökségi helyszín veszélyeztetve.

Ausztria a lista harmadik helyét foglalja el, ám a társadalmi fenntarthatóság szempontjából az első helyen végzett. Ez magában foglalja az egyenlőségre, a tisztességes munkahelyekre, a jövedelem igazságos elosztására, az alapvető szükségletekhez való hozzáférésre, az egészségügyre és a befogadásra való összpontosítást.

A legtöbbet Egyiptom és a Maldív-szigetek fejlődött az elmúlt öt évben.

Borítókép: A Svéd Királyi Bárka 2023. szeptember 14-én Stockholmban próbál, a XVI. Károly Gusztaf király trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából rendezett királyi körmenet előtt. Forrás: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink