Ezek a legújabb plasztikai sebészeti trendek

Hírek Sz. H.
Eddig a Kardashian-lányok vagy Jennifer Lopez homokóra alkatát „kérték” sokan a plasztikai sebészüktől, de most, hogy újra hódít a soványság, és Lily-Rose Depp vagy Bella Hadid a TikTok-generáció ikonja, az arcpofa zsírleszívása válhat a legújabb trenddé. Dr. Jancsó Máté plasztikai- és égéssebészeti szakorvost kérdeztük a jelenleg legnépszerűbb beavatkozásokról.

Hogy áll a BBL (azaz a brazilian buttlift, vagyis a fenékfeltöltés) trendje, amit azok tettek népszerűvé, akik Kardashianék és JLo idomait irigyelték el?

Egyrészt, ha a nemzetközi vonalat nézzük, a plasztikai sebészetben már cél az invazív, azaz a szúró, vágó beavatkozások minimalizálása. Persze, vannak olyan műtétek, amelyeket továbbra sem lehet vágás vagy heg nélkül megúszni – például azoknál, akik jelentős súlyt vesztettek rövid idő alatt, náluk a keletkezett bőrfelesleget nem tudjuk szálbehúzással vagy lézerrel eltüntetni. A másik trend, hogy idegen anyag helyett próbáljuk meg a paciens saját anyagát felhasználni, ez történik a BBL beavatkozás során is. Ennek előnye, hogy nem kell félni a kilökődéstől, kisebb a felülfertőződés kockázata. A zsírsejtek azért kerültek a figyelem középpontjába, mert tartalmaznak olyan őssejteket, amelyek az egyedfejlődés során bármilyen sejtté képesek alakulni. Emiatt a saját zsírral történő munkának nagy szerepe lett a hegek szépítésében, a volumenpótlásban, az emlőaszimmetriák terén. Ha leszívjuk a zsírt a hasról, a combról, a bricseszről, a derékről, és beültetjük a mell, a fenék vagy az arc területére, az átültetés után is megmarad a növekedési képessége. Ahonnan leszívtuk, oda nem fog hízni az illető, ahova befecskendeztük, azt a területet viszont szelektíven formálhatjuk tovább.

plasztika 02

Fotó: Shutterstock

A hírek arról is szóltak, hogy életveszélyes ez a fajta töltés – ebből mi az igazság?

A BBL pont azért kiemelt rizikójú, mert a fenéktöltés során nagy erek mellett dolgozunk, és ha esetleg érbe töltjük a saját zsírt, akkor komolyabb szövődmény fordulhat elő, például zsírembólia, amelynek akár halálos következménye is lehet. Ez sajnos bármilyen töltéses eljárás során megtörténhet, sőt, akár egy fogászati beavatkozásnak is lehet fatális kimenetele, de nagyobbat szól a sajtóban, ha egy plasztikai műtét alatt következik be drámai fordulat. Az mindenképp kiemelten fontos, hogy megfelelőlen felkészült plasztikai sebész végezze a beavatkozást. Alapvetően – ha betartjuk a protokoll szabályait – ez egy kellően biztonságos eljárás, és innentől

már csak a fantázia szab határt annak, hogy például milyen trend szerint formázzunk egy feneket.

Valóban léteznek zugsebészek, akik a piaci ár alatt végeznek műtéteket?

Több olyan esetet kapott fel a média, amelyekből az derült ki, hogy orvosi végzettség nélkül plasztikai sebésznek adta ki magát valaki. Léteznek az úgynevezett esztétikai orvosok is, külföldön ennek a címnek a megszerzéséhez már elvégezhető egy rövidített képzés, de itthon nincs ilyen szakvizsga. Mivel a képzés valóban rövid, egyszerűen nem adhat megfelelően alapos felkészültséget. Ráadásul, miután nem tisztázott, hogy pontosan milyen beavatkozásokat végezhetnek ezzel a végzettséggel, vannak, akik a szürke zóna adta kérdőjeleket kihasználják.

Egy másik új trend a bukkális zsír eltávolítása az arcról – ez mit jelent pontosan?

A bukkális zsír a száj és a rágásban részt vevő arcizmok között helyezkedik el. Ha valakinek oda rakódik le a zsír, püffedtebbnek hathat az arca, vagy ha nagyobb súlyt adott le, de az arcán makacsul tartja magát, akkor választja ennek műtéti eltávolítását. A zsírszívás igazából arra való, hogy azokról a területekről is eltűnjenek vagy formálódjanak a zsírpárnák, amelyeket életmóddal vagy sporttal már nem tudunk befolyásolni. A bukkális zsír eltávolítása során

a szájüregen belüli metszéssel, az izmok közül szívjuk le a többletzsírt, ami egy vékonyabb, modellszerű megjelenést kölcsönözhet.

Ezzel együtt gyakran választják az állcsúcstöltést, ami szintén a saját zsír felhasználásával működhet, mert a középarcból leszívott zsírt az állcsúcson hasznosíthatjuk. Ez a tokazsíreltávolítás esetén is megoldható, onnan is visszatölthető az állra a zsír.

A teljes cikk a vg.hu-n olvasható, amiből kiderül még:

Milyen veszélyeket rejt az, ha valaki csak azért végezteti el magán ezeket az átalakításokat, mert a sovány arc a divat, de ha öt év múlva a kerek pofi a trend, akkor megint plasztikai sebészhez fordul?

Ahogy a legtöbb embernek van ügyvédje, fogorvosa, már van plasztikai sebésze is – ennyire elterjedtek ezek a beavatkozások?

Melyek ma a leggyakoribb plasztikai sebészeti beavatkozások nőknél és férfiaknál?

Fotó: illusztráció, forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink