Ez a mi hazánk, a mi életünk – ezek voltak Orbán Viktor legemlékezetesebb beszédei március 15-én

Hírek origo.hu
Mi csak magunkban bízhatunk. Abban hiszek, hogy közös akarattal, képesek vagyunk békés úton visszavezetni Magyarországot 1848 eszményeihez – minderről Orbán Viktor beszélt még 1989. március 15-én, amikor először tarthattak ünnepi rendezvényeket az ellenzéki pártok a kommunista diktatúra szétesésével. A kormányfő azóta többször is emlékezetes beszédeket mondott a nemzeti ünnepen, így többek között az új alaptörvényről, az illegális bevándorlásról és az ukrajnai háborúról is szólt a mögöttünk hagyott március 15-i ünnepeken. Most összegyűjtöttük a miniszterelnök legemlékezetesebb beszédeit.

Orbán Viktor kormányfő az elmúlt évtizedekben több emlékezetes beszédet az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóján. Most felidézzük a legemlékezetesebb március 15-i beszédeit a miniszterelnöknek.

Az első szabad március 15-e

1989. március 15-én ünnepelhettek először szabadon az akkori ellenzéki szervezetek. A központi ünnepségüket a Szabadság téren tartották, majd a tömeg egy része közvetlenül a Kossuth térre ment. A különböző szervezetek nevét és jelszavait hirdető transzparenseket magasra emelve, folyamatosan érkeztek a Kossuth-térre az ünneplő csoportok. Elénekelték a Himnuszt, majd félperces némasággal, meghajtott zászlókkal emlékeztek meg azokról, akik 1956. október 25-én vesztették életüket a Kossuth téren az akkori sortűzben.

Ezután Orbán Viktor tartott beszédet. Kétségét hangoztatta a kommunista hatalom őszinteségét illetően.

Mi csak magunkban bízhatunk. Abban hiszek, hogy közös akarattal, képesek vagyunk békés úton visszavezetni Magyarországot 1848 eszményeihez – mondta. Követelte egyebek között a szabad választásokat, az egyenlő gazdasági és jogi feltételek megteremtését a politikai szervezetek működéséhez, a Munkásőrség feloszlatását.

Orbán Viktor: 1848-ban a fiatalok az első sorokban küzdöttek a politikai önkény és az idegen csapatok uralma ellen

1990. március 15-e már közelgő első szabad parlamenti választások légkörében telt. Mint ismert, 1990. március 25-én tartották az első szabad országgyűlési választást Magyarország történetében, így érthető, hogy az ünnep is már ekörül forgott. A Fidesz a Petőfi-szobornál a március 15-e téren ünnepelt más ellenzéki pártokkal közösen. Tapstól, éljenzéstől visszhangzott a tér, amikor Orbán Viktor, a Fidesz szónoka lépett a mikrofon elé – írta tudósításában akkor a Magyar Távirati Iroda. Orbán Viktor már bevezetőben leszögezte: az 1848/49-es forradalom és szabadságharc felállította a magyar nemzet számára a politikai szabadság és a nemzeti függetlenség európai mércéjét. Hangsúlyozta: 1848 és 1956 után most harmadszor következett be az, hogy a fiatalok nem valaki más fegyverhordozóiként, nem valaki más segédcsapataként, hanem önállóan és függetlenül vesznek részt egy demokratikus társadalom megteremtésében.

1848-ban a fiatalok az első sorokban küzdöttek a politikai önkény és az idegen csapatok uralma ellen. Hiszen eddig nem adatott meg, hogy a gyűlölt rendszer ledöntése után ott lehessenek az új rend felépítői között.

Két erő feszül egymásnak

Nyolc évvel később március 15-én ismét a közelgő országgyűlési választás állt a középpontban. „Visszaszereztük hazánk függetlenségét, miénk lett a szabadság, mégis sokunknak, nyolc évvel a rendszerváltás után, keserű a szájíze” – jelentette ki a budapesti Roosevelt téren (ma Széchenyi István tér) elmondott ünnepi beszédében Orbán Viktor. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: bár a szabadság intézményei állnak, működik parlament, lehetséges a szabad választás és létezik az Alkotmánybíróság is, ennek ellenére sokan érzik magukat kevésbé szabadnak, mint a nagy változások előtti életükben.

Miként 150 éve, hazánkban ma is két erő feszül egymásnak, két életforma, két gondolkodásmód, két értékrend küzdelme ez – fejtette ki Orbán Viktor. Meghatározása alapján az egyik oldalon a múlt erői, a beletörődés és a tehetetlenség, a másik oldalon pedig a jövő ígérete, a bizakodás és a tetterő áll – mondta 1998-ban az MSZP-SZDSZ-kormány és a Fidesz küzdelmére utalva.

Orbán Viktor: Ezeken is úrrá tudunk lenni, ha összefogunk

Százötvenegy éve az idegen katonaság, az idegen hatalom nehezítette helyzetünket, ma hol egy világgazdasági válság, hol a hóvihar, vagy az árvíz. Az elmúlt hónapok azonban bebizonyították, hogy ezeken is úrrá tudunk lenni, ha összefogunk – jelentette ki Orbán Viktor 1999. március 15-én már kormányfőként a Magyar Állami Operaházban. 1848 emlékét felidézve a kormányfő kifejtette: történelmünk e szakaszában virágzott ki a magyar nyelv, született meg a szuverén magyar állam és a felelős magyar kormány.

Akkor, a polgárosodás korai szakaszában alakult ki az a vágy, hogy nyugodt, gyarapodó polgári demokráciában éljünk. Ezt akartuk 1956-ban, ezt akartuk tíz évvel ezelőtt és ha magunkba nézünk, valójában erre vágyunk ma is.

„A Kárpát-medence történetében egyedül mi magyarok tudtunk 1000 éves államot létrehozni”

Orbán Viktor 2006-ban szintén a közelgő választások árnyékában tartotta meg ünnepi beszédét. A Fidesz elnöke akkor több tízezer ember előtt arról beszélt, hogy a magyar nemzet ma új gazdaságot, új politikát és új államot kíván.

Olyan új gazdaságot, amely tisztes megélhetés biztosító munkát nyújt mindenkinek, olyan új államot, amely nem irányítani, hanem megvédeni akarja az embereket, tökéletesen szervezett, cselekvő, mozgékony és magas erkölcsi színvonalon áll és olyan új politikát, amely osztozik saját népe sorsában, s nem „kiváltságosok kasztjaként” magasodik a nép fölé, amely magyar szemmel nézi a világot és magyar szívvel érez.

A Fidesz elnöke szerint 1848 arra tanít, hogy a magyar nemzet képes felemelni Magyarországot és az egész Kárpát medencét. A közönség nagy ovációja közepette hozzátette: a Kárpát-medence történetében egyedül mi magyarok tudtunk 1000 éves államot létrehozni, ez büszkeség és felelősség. „Március 15. mindig azt bizonyítja, hogy a cselekvő nemzet legyőzhetetlen, nincs az a birodalom, nincs az a nemzetközi hálózat és nincs az a pénz, ami legyőzhetné, egy cselekvő, aktív, magában bízó nemzet programját” – jelentette ki Orbán Viktor.

A cikk folytatódik és itt olvasható.

Címlapfotó: Orbán Viktor miniszterelnök beszédéhez készül az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett díszünnepségen az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2018. március 15-én.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetnek

További híreink