Exportstopra kényszerül a Richter

Hírek figyelo.hu
A kötelező gyógyszer-azonosító jelek adatait feldolgozó rendszer egy hónapja problémákkal küzd Oroszországban, ami a vámkezelést is rendkívül lelassítja. A Richter emiatt ideiglenesen felfüggeszti a szállításokat Oroszországba.

A hónap végéig leállította az Oroszországba irányuló gyógyszerszállításait a Richter, a magyar anyavállalat döntéséről a moszkvai kereskedelmi képviselet levélben értesítette az ottani egészségügyi minisztériumot és a gyógyszergyártó partnereit.

A döntés mögött húzódó probléma azonban nem Richter-specifikus, más gyógyszergyártók beszállításait is érinti –

mondta a Világgazdaságnak Beke Zsuzsa, a társaság PR- és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója. Az biztosan kijelenthető, hogy a Richter termékeiből nem lesz hiány Oroszországban, a nagykereskedésekben elegendő áru van a magyar cég gyógyszereiből – tette hozzá. A Gedeon Richter-Rus leányvállalat termelési tevékenységében nincs változás, a szerializációval (egyedi gyógyszer-azonosítási rendszer) kapcsolatban vannak ugyan nehézségek, de a nagykereskedőkhöz a kiszállítások folyamatosak – hangsúlyozta Beke Zsuzsa.

Az anyavállalat exportszállításainak kényszerű felfüggesztése mögött többek közt az áll, hogy

a Richter egyik szállítmánya két hete rostokol az oroszországi vámraktárban, mivel a vámeljárást technikai gondok miatt nem sikerült lefolytatni

– írta a Farmvesztnyik című orosz portál. A probléma a júliusban bevezetett kötelező szerializációhoz kapcsolódik: a szabályozás szerint kereskedelmi forgalomba csak azonosítójellel ellátott gyógyszerek kerülhetnek, a dobozokra nyomtatott címke adatait pedig fel kell tölteni az állami tulajdonú üzemeltető, a Rosztek informatikai rendszerébe, ez már a vámkezelési eljárásnak is feltétele.

A Gedeon Richter-Rus szeptember végétől tapasztal technikai problémákat a gyógyszerszállítmányok mozgását nyomon követő rendszerrel kapcsolatban.

De nem csak őket érintette a Rosztek rendszerének szeptember végi összeomlása, amikor is az addig feltöltött gyógyszeradatbázis elveszett, és csak a 38 százalékát sikerült később helyreállítani. Igaz, a múlt hét közepén már jelezte az üzemeltető, hogy a rendszer ismét normálisan működik.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatja

(Borítókép: Vladimirkarp, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink