Kormányinfó Orbán Viktorral: „A hegyek vajúdnak és egér fog születni”

Hírek
Délelőtt 10 órától válaszol az újságírók kérdéseire Orbán Viktor miniszterelnök. Az eseményt élőben közvetíti a Világgazdaság.

2023 a nagy küzdelmek éve volt, itt volt a migráció, infláció, a háború és Brüsszel – kezdte a sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint a kormány álláspontja világos volt, a háborúból kimaradni, a terrorfenyegetettséget távol tartani, az inflációt letörni, Brüsszel esetében pedig megegyezni, dacára a folyamatos gáncsoskodásnak.

A migráció, az infláció és terrorfenyegettség esetén sikert értünk el

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy 2024 már az előrelépésről szólhat. Amit a kormány ennek érdekében tenni tud, az már bejelentésre került, ilyen a családtámogatási program, a csok plusz. Elfogadták a munkáltatók és munkavállalók bérmegállapodását, a nyugdíjak értékét garantálják, ráadásul itt magasabbra becsülték az inflációt, mint a nyugdíjak emelését.

És lesz egy három éves bérfejlesztési programot is meg tudnak indítani a tanárok és ovónők esetében.

Ami a politikai célokat illeti, jönnek jövőre az EP választások, aminek az a célja, hogy „kinyissuk Brüsszel szemét, lássa a valóságot”, fogalmazott.

2024 a nagy tervek éve lesz – mondta.

Jönnek a kérdések
Nem áll jól a dolog, válaszolta a migrációs paktum elfogadásáról. Szeritne a csomag kiindulópontja hibás, nagy vitákat folytattak le, hosszú órákon keresztül próbálta meggyőzni – sikertelenül – a kormányfőket, hogy hibás a mögötte lévő elgondolás. A miniszterelnök szerint egyetlen módon lehet a migrációt megállítani, ha azt a döntést meghozzák, hogy aki be akar lépni az unió területére, azt az unión kívül kell tartani. Ameddig erre nem jönnek rá, annak mindig kudarc lesz a vége.

A hegyek vajúdnak és egér fog születni

– mondta, hozzátéve, hogy a magyar szabályozás, amit nem támadni kellene, hanem elfogadni a Brüsszelnek. Nem vagyunk boldogok, jegyezte meg.

MI a véleménye a lengyel köztévé ügyéről?
Minden lengyel a barátunk, még azok is, akik nem tartanak minket annak – mondta a lengyel eseményekről,

 

Az élő közvetítés teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán érhető el

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink