Évtizedes rekordon az építőipar

Hírek
A termelés éves alapon 35,4%-kal emelkedett májusban, ezzel tovább folytatódott az ágazat év eleje óta tartó dinamikus bővülése.

Májusban az építőipari termelés mértéke 35,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist az áprilisi 22,1 százalék után – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.     

Májusban az épületek építése 27,2, az egyéb építményeké 46,7 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az idén májusban megkötött új szerződések volumene az egy évvel korábbihoz képest 53,2 százalékkal emelkedett. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 12,0 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 99,5 százalékkal nőtt elsősorban a sportlétesítményekre, valamint közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött szerződések eredményeként.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya május végén 94,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 38,5, az egyéb építményeké pedig 132,0 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A nemezetgazdasági miniszter az adatokat kommentálva közölte: 12 éve nem volt hasonló mértékű növekedés az építőiparban, amiben meghatározó szerepe van a kormány otthonteremtési programjának. Az építőipar jó teljesítménye azt is mutatja, hogy a gazdaság növekedése stabilan támaszkodhat az ipar, az építőipar és az export teljesítményére, valamint a hatéves bérmegállapodás fogyasztásnövelő hatására – mondta Varga Mihály.

A tárcavezető ismertette, a CSOK-nak köszönhetően a kiadott lakásépítési engedélyek száma 2016-ban két és félszeresére – csaknem 32 ezerre – nőtt éves összevetésben, és közel 10 ezer új lakás épült az elmúlt évben. A tavalyi fordulat után 2017-ben is folytatódott a lakáspiac lendületes bővülése.

Hozzátette: az építőipari termelés alakulása összhangban áll a Konvergencia Programban megfogalmazott várakozásokkal. Az EU-források felfutásával párhuzamosan visszatért a tartós növekedés az építőiparba, emellett az állami beruházások is újabb lendületet adtak az ágazatnak.

Az építési anyagok árának növekedése, az építőipari díjemelkedések komoly nehézséget jelenthetnek a kisebb, illetve induló építőipari vállalatok számára, mely probléma várhatóan a beruházói oldalon is jelentkezik. Mindezen túl jelentős potenciál érzékelhető a lakásépítési szektorban is, melynek fejlődése valamivel elmarad az ipari létesítményekhez képest, ám a stabil pénzügyi háttérrel, illetve kivitelezővel rendelkező projektek határidőn és költségkereten belül készülnek majd el – kommentálta az adatokat Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: Az építőipari főszezon előtti adatok jól mutatják, milyen élénk mozgással, építési kedvvel vágtunk bele a nyárba, ami a magasépítésben a mindennapok során is beigazolódik. Csúcsra járatott kivitelezések, állandó „pörgés” és munka jellemző, de ez nagyon jó, ezt vártuk. Most fokozottan oda kell figyelni az építőipari fegyelemre, fegyelmezetten kell működni, mert nem elég leszerződni, meg is kell építeni a vállalt munkát – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink