Évtizedes negatív demográfiai trendet fordított meg a kormány családpolitikája

Hírek
Magyarország kiáll amellett, hogy az Európát sújtó demográfiai problémákat nem bevándorlással, hanem saját erőforrásainkra támaszkodva oldjuk meg, ezért áll a Fidesz–KDNP-kormány politikájának központjában a magyar családok támogatása.  

A népességfogyás következtében 2010-re demográfiai vészhelyzetbe került Magyarország, a magyar emberek családalapítási és gyermekvállalási kedve mélypontra került. Abban az évben a teljes termékenységi arányszám, amely azt mutatja meg, hogy egy termékeny korú nő élete során hány gyermeket szül, 1,25-ös értékre csökkent, ez negatív rekordot jelentett az Európai Unióban.

Hatalmas eredmény, hogy a kormány politikája révén a teljes termékenységi ráta folyamatosan emelkedett az elmúlt időszakban, 2016-ra elérte a 1,49-es értéket, amelyre 1996 óta nem volt példa. Ezzel térségünkben olyan országokat előztünk meg, mint Lengyelország, Szlovákia vagy Horvátország. A fordulat hátterében a Fidesz–KDNP-kormány családbarát politikája áll, melynek köszönhetően számos intézkedés ösztönzi a gyermekvállalást és támogatja a gyermeknevelést.

Az Európában is egyedülálló családi adókedvezmények révén 2011 és 2018 között csaknem 2000 milliárd forintot hagy a kormány a gyermeket nevelő családoknál. Összesen egymillió család helyzete javult az újfajta adózás következtében, és 130 ezer szülő semmiféle adót vagy járulékot nem fizet a jövedelme után. Az adókedvezmények sorát bővíti a két éve bevezetett fiatal házasok adókedvezménye is, mely két évig havi 5 ezer forintos megtakarítást biztosít a családok számára.

A támogatások kiterjesztése a következő években is folytatódik. A kétgyermekes családok számára az adókedvezmény 2019-ig négy lépcsőben a duplájára, családonként havi 40 ezer forintra emelkedik. A növekedés több mint 350 ezer családot érint, akik évente 240 ezer forinttal többet fordíthatnak gyermekeikre.

A népesedéssel foglalkozó szakemberek szerint a gyermekvállalás ösztönzésében kiemelkedő szerepe van a munkahelyi és szociális biztonságot támogató intézkedéseknek is. A kormány ezért már 2010-ben visszaállította a hároméves gyest, amelyet még a balliberális kormány vett el az édesanyáktól. Új családtámogatási forma a 2014-ben bevezetett gyed extra, melynek lényege, hogy a  gyermek fél- éves kora után vállalhatnak munkát az igénybe vevők a gyes és a gyed folyósítása mellett. További segítséget nyújt a testvér gyed/gyes, melynek révén a családok annyiszor kapják meg a támogatást, ahány gyermek született. A gyed extra részeként bevezetett diplomás gyed pedig a felsőfokú tanulmányokat folytatni kívánó kismamáknak biztosít támogatást.

Orbán Viktor a Családok Budapesti Világtalálkozóján tartott népesedési fórumon megerősítette, hogy a természetes reprodukció helyreállítása nem egy a nemzeti ügyek közül, hanem „a nemzeti ügy”, nem egy európai ügy, hanem „ez az európai ügy”. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a termékenységi ráta a népesség fenntartásához szükséges 2,1 értéket 2030-ig elérje, ezért további családtámogatási elemeket jelentett be a miniszterelnök. A jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik, a diplomás gyed időtartamát kitolják egy évvel, valamint bölcsődefejlesztési program is indul.     

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink