Hatalmas kockázat az állami beruházások elhalasztása

Hírek
A tervező, mérnöki szolgáltatást nyújtó és tanácsadó vállalkozások több mint fele számít bevételcsökkenésre idén, miután több mint hetven százalékukat máris sújtja a megrendelések hiánya. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének mérnöki tagozata által végzett helyzetértékelés rámutat, hogy a piac megtorpanása első körben a tervező, mérnöki szolgáltatást nyújtó és tanácsadó vállalkozásokat érintette.

A tervező, mérnöki szolgáltatást nyújtó és tanácsadó vállalkozások több mint fele számol idén bevételcsökkenéssel, és több mint 70 százalékukat akadályozza máris a megrendelések hiánya.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keretein belül működő mérnöki vállalkozások tagozat által végzett helyzetértékelés rámutat, hogy az állami beruházások elhalasztása, a piac megtorpanása a tervező, mérnöki szolgáltatást nyújtó és tanácsadó vállalkozásokat érintette első körben, gyorsan a jövedelmezőségük csökkenését vetítve előre.

A válaszadók hatalmas kockázatot látnak az állami beruházások elhalasztásában, és szorgalmazzák az előkészítési, tervezési szakaszok mielőbbi megindítását – fogalmaz a 2023. évi várakozásokat összegző közlemény.

Az ágazati helyzetértékelés szerint szükséges lesz a hosszú távon is kiszámítható jogi és finanszírozási környezet megteremtése a működő tőke hiánya és a beruházási kedv csökkenése miatt megtorpant piacon.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság oldalán olvasható

Címlapkép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink