Éves csúcsra ugorhat a forint

Hírek H. É.
Az utóbbi időben egyre biztosabban tartja magát a forint. Reális lehet a jövőben a fokozódó erősödése a meghatározó devizákkal szemben.

Szakértők szerint már nem kell sokat várni arra, hogy újra 372 forint legyen egy euró, ezzel megdöntené az idei csúcsot a magyar fizetőeszköz. Hétfő reggel 374,2-nél tartott az euró kurzusa. Ez persze csak akkor következik be, ha nem történik valami súlyos probléma a világban – teszi hozzá a MagyarNemzet.hu összefoglalója a Mandinerre, eredeti forrásként az Indexre hivatkozva.

A Mandiner szerint az európai tőzsdéken pozitív hangulat uralkodik, a magyar BUX-index ugyanakkor gyengüléssel zárta a hetet, a hazai blue chipek vegyesen teljesítettek. Ellenben ma, hétfőn délelőtt kicsit erősödött a BUX. A nyersolaj ára már negyedik hete emelkedik, a földgáz ára viszont csökkent.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője arra emlékeztetett – idézi a MagyarNemzet.hu –, hogy az egyéves csúcs 369,5 forint, ilyen erős tavaly április 22-én volt a hazai fizetőeszköz. A dollárral szemben a csúcs viszont éppen egy éve volt, akkor 336,9 forintot kellett fizetni az amerikai fizetőeszközért. Itt közel vagyunk az akkori csúcsértékhez, a múlt hét csütörtökén már 340 alá is bekúszott az árfolyama. Ma, hétfőn reggel is ezen az értéken járt.

A szakértő szerint miután a múlt héten bejelentett amerikai szankciók – holott a várakozások ezzel ellentétesek voltak – érdemben nem érintették Magyarországot, így javulhat a két ország kapcsolata, ami hosszabb távon tovább erősítheti a forintot – fűzte hozzá a MagyarNemzet.hu a Mandinerre hivatkozva.

Borítókép: Illusztráció (Forrás): Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink