Évente hat kiló zöldséget és gyümölcsöt dob ki egy ember

Hírek
Évente átlagosan hat kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dob ki egy ember Magyarországon – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának osztályvezetője az M1 aktuális csatornán.

Ecsedi István azt mondta, ennek fő oka az, hogy a pultokra kitett hibátlan gyümölcsök rászoktatták az embereket arra,  ami nem szép, az nem ehető. A termelőknek is sokat ki kell dobniuk, mert nem felelnek meg az áruházláncok minőségi feltételeinek – tette hozzá. 

A pazarlás ellen a Nébih Vegyél számba címmel kampányt indított. A legalább év végig tartó kampány célja többek között, hogy tárolási tanácsokkal lássák el az embereket és a magyar termékek választására ösztönözzenek – mondta.

 

Borítófotó: Zöldség és gyümölcs kínálat a Debreceni Vásárcsarnokban. A két szintes belvárosi, a Vár utcában lévő csarnok naponta 6-18 óra között várja az árusokat és a vevőket. (MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)