Évek óta tervezik, hogy elveszik a határőrizet jogát a nemzetállamoktól

Hírek
Az Origo egy három évvel ezelőtt megjelent Financial Times-cikkre hivatkozva írta meg, hogy régóta azon ügyködnek az Európai Unióbanban, hogy kicsavarják a határőrizetet a nemzetállamok kezéből. Így a szervezet mondhatná meg, ki léphet be például Magyarország területére és ki nem.  

Azok az államok, amelyeknek külső határuk van, nemzeti hatásköröket adnak át annak érdekében, hogy a Frontexet (az EU határvédelmi ügynöksége) valóban átfogó hatáskörökkel ruházzuk fel. És ez a szolidaritás mértékét is jelenti, ha arról van szó, hogy emberek jönnek hozzánk, vagy ha kötelezettségeink vannak arra, hogy lehetővé tegyük a legális migrációt – elevenítette fel a portál, hogy mit mondott Angela Merkel német kancellár múlt héten a Bundestagban.

Elég egyértelmű, hogy mit jelentenek a kancellár szavai: Brüsszelé lenne a határőrizet joga, Brüsszel döntené el, hogy ki léphet be Európa, és ki léphet be Magyarország területére.

Ez a szándék azonban nem új keletű. A Financial Times 2015-ös cikkéből világosan kiderül, hogy Brüsszel már három évvel ezelőtt, a bevándorlási válság első évében el akarta venni a határőrizet jogát a tagállamoktól – írja az Origo. Hozzáteszik: a brit lap már akkor egy olyan tervről írt, amely szerint Brüsszel létre akar hozni egy határvédelmi egységet, és olyan szabályokat akar alkotni, amelyeknek köszönhetően a saját embereit bármikor ráteheti a tagállamok nyakára akkor is, ha a tagállamok ezt nem akarják.

Az Origo szerint a Financial Times írásában szó szerint az áll: "az Európai Bizottság a nemzeti kormányok akarata ellenére is kitelepítheti az erőit. A hírportál fel is hívja rá a figyelmet, hogy érdemes egymás mellé tenni Merkel fentebb idézett beszédét, és ezt a szöveget. Ebben az esetben világosan látni fogjuk, hogy színfalak mögött évek óta dolgoznak azon, hogy Brüsszel hogyan tudná átvenni a határőrizet jogát, függetlenül attól, hogy a tagállam akarja vagy sem, képes megvédeni a határait vagy sem."

Márpedig ha egy ország nem ura a saját határainak, az már nem is egy ország. A veszélyre természetesen Orbán Viktor miniszterelnök is felhívta a figyelmet, aki világossá tette: "most magyar rendőrök és katonák, magyar hazafiak védik a határainkat, ők jelentik a védőpajzsunkat, és mi a kapukulcsot, a határőrizet jogát nem fogjuk átadni olyan zsoldosoknak, akik a migrációt menedzselni, megszervezni akarják."

Borítófotó: Katonák járőröznek az ideiglenes biztonsági határzár mellett a magyar-szerb határon a Csongrád megyei Kübekháza közelében 2018. március 30-án. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink