Több diákmunkás lehet az év végére

Hírek figyelo.hu

Az idén nagyjából 120 ezer diák dolgozott, ez a múlt évhez képest 30 százalékos visszaesés – derül ki a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) adataiból. Az órabérekben nincs nagy változás, 1200–1500 forint az óránkénti bruttó átlag.

A járvány miatt a turizmus és vendéglátás helyett a fizikai munkára, logisztikára, valamint a home office-ban végezhető munkákra tevődött át a hangsúly.

A megkérdezett szövetkezetek szerint az online oktatásra való átállás miatt a diákoknak rugalmasabb az időbeosztásuk, könnyebben vállalnak nagyobb óraszámot is, ugyanakkor a kollégiumok bezárása miatt sok diák kiesik, mert haza kellett költöznie.

Az Y Generáció Iskolaszövetkezet arról tájékoztatta lapunkat, hogy októberben mintegy 1200 diák dolgozott a szövetkezeten keresztül, míg tavaly ilyenkor 1700. Tapasztalatuk szerint tavasszal nagyobb volt a félelem a vírustól, nyárra azonban normalizálódott a helyzet. A havonta 2600-2800 diáknak munkát adó Mind-Diák Szövetkezet arról számolt be, hogy az egyszerű, alkalmi munkákból most nagy a választék, de a gyakornokok felvételével megfontoltabbak a cégek. Felismerték ugyanakkor, hogy

a diákmunka rendkívül rugalmas foglalkoztatási forma, így egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel.

A tavaszi visszaesés után a nyár végére már elérte a tavalyi létszámot a szövetkezet, de a 2020-ra kitűzött célszámokat már nem fogják elérni.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatja

(Borítókép: Horváth Diána felszolgálótanuló nyári diákmunkán a gödöllői Erzsébet királyné étteremben 2020. július 31-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink