Év végéig maradnak a kötelező akciók

Hírek vg.hu
Az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció.

A kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbítja a kormány – hívta fel a figyelmet Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Hangsúlyozta: az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció.

Ennek oka a háború és a szankciók, de nem tétlenkedtek, így hónapról hónapra folyamatosan csökkent az infláció – mondta a szóvivő. Kiemelte, hogy az élelmiszerinflációt a decemberi tetőponthoz képest már több mint a felével sikerült csökkenteni. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a kötelező akciókat az eredeti, meghosszabbítja a határidőt – mondta Szentkirályi Alexandra. Hozzáfűzte, működik az online árfigyelő, és a hatóságok is ellenőrzik a boltokat, hogy betartják-e ezeket az akciókat.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára korábban hangsúlyozta: rendkívül hatékonynak bizonyult az egy hónapja működő online árfigyelő rendszer, a megfigyelt 62 termékkategóriában az átlagárak csaknem 8 százalékkal csökkentek.

Az elmúlt hónapban a legnagyobb mértékben, mintegy 15 százalékkal a spagetti ára esett vissza, több mint 14 százalékkal csökkent a zöldségek és 7 százalékkal a gyümölcsök ára. A kenyerek, a margarin, a sertészsír és a tejtermékek ára átlagosan 10 százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt.

Borítókép: Kallus György-VG

Ezek is érdekelhetnek

További híreink