Eurozóna: újra felszínen a problémák

Hírek
A francia elnökválasztás előtérbe hozta az eurózóna problémáit - össze is veszett az őszi választásokra készülődő Németországban Merkel és a vele koalícióban kormányzó szociáldemokraták.

A Merkel kancellárral koalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) megpróbálják Emmanuel Macron elnökválasztási győzelmét kampányfegyverként kihasználni. A szeptember 24-én tartandó elnökválasztáson Merkel kihívója az Európai Parlament korábbi elnöke, a szociáldemokrata Martin Schulz.

Az SPD-nek a választásokig mindent be kell dobnia, ugyanis egy nemrég tartott tartományi választáson, a Saar-vidéken Merkelék 40,7 százalékkal nyertek, 5,5 százalékponttal nagyobb arányban, mint 2012-ben. Az SPD majdnem 30 százalékot ért el, ők egy százalékpontot gyengültek. Ez könnyen felülírhatja azt, hogy tavaly viszont öt tartományban is kikaptak Merkelék.

Az SPD azzal kampányol, hogy a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble által szorgalmazott szigorú tagországi költségvetés rosszat tesz az uniós gazdasági növekedésnek.

Sigmar Gabriel, a német kormány SPD-tag külügyminisztere percekkel a francia választás befejeződése után már megadta az alaphangot: “a fiskális ortodoxia és a fenyegetések ideje lejárt” – idézi a Bloomberg hírügynökség a minisztert.

Merkel Macron megválasztása után ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy a francia állampolgárok nem számíthatnak a német adófizetők segítségére, gazdasági problémáikat maguknak kell megoldaniuk. Az egyik legtekintélyesebb német kutatóntézet, a berlini DIW szerint azonban ez erős félreértés. “Macron nem a németek pénzét, hanem a szolidaritását akarja. Németországnak nagyobb felelősséget kellene vállalnia Európáért. A német kormány elutasító álláspontja újabb válsághoz vezet, ha a szükséges reformokat nem hajtják végre az EU-ban” – írták egy elemzésükben.

A hangulatot szokás szerint a sajtó is fűti: a Bild, a legnagyobb példányszámú német napilap keddi címoldalán feltette a kérdést: “Mennyibe fog nekünk kerülni Macron?”.

Merkel ugyan örült annak, hogy nem a Franciaországot az EU-ból kiléptetni szándékozó Marine Le Pen nyert az elnökválasztáson, de saját magán nem lépett túl. Továbbra is ellenzi, hogy az eurózóna tagországainak államadóssága közös kalapba kerüljön, hogy önálló pénzügyminisztere legyen a valutauniónak, valamint azt is, hogy a franciák uniós segítséggel gyorsíthassák fel a gazdasági növekedést.

A meccsbe gyorsan beszállt Jens Spahn, pénzügyminiszter helyettes, aki a CDU régi harcosa. “Az SPD azt  hiszi, hogy az összes problémára egy jó megoldás léttezik: több pénzt elkölteni és adósságot csinálni. A történet a strukturális reformokról szól, amelyek több beruházást, így gyorsabb gazdasági növekedést hoz Franciaországnak, Németországnak és Európa egészének”.

Az EU-párti szólamok és a lazább fiskális politikát sürgető üzenetek mixének sikere nagyon kell Schulznak. A jövő héten lesznek ugyanis Észak-Rajna-Vesztfáliában, a legnépesebb német tartományban a választások. Ezen a területen él a  németek egyötöde, 17,5 millió ember, fővárosa Düsseldorf.

A közvéleménykutatások szerint Merkelék nyerésre állnak a jelenleg kormányzó szociáldemokratákkal szemben. Ha győznek, két frissen megnyert tartománnyal, könnyen átvehetik a lendületet a tavaly sikerszériát befutó SPD-től.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink