Európai Polgár-díjas a Nemzetközi Magyar Matematikai Verseny

Hírek
A díjazott matematikaverseny tulajdonképpen a Kárpát-medencei magyar diákok vetélkedője, s mint ilyen nemzeti, a nemzetközi megnevezés arra utal, hogy a döntőbe csak olyan, magyarul tanuló fiatalok juthatnak be, akik jól szerepeltek a lakhelyük szerinti ország matematikaversenyén.

A „nemzetközi” versenyt a brassói, ma bukaresti matematika tanár, Bencze Mihály, és felvidéki kollégája, az öt éve elhunyt Oláh György révkomáromi legendás hírű pedagógus alapította, és 1992 óta minden évben felváltva tartják meg Magyarországon vagy valamelyik szomszédos ország magyar iskolájában. Évente mintegy 300 diák és közel 80 tanár vesz részt a verseny döntőjében, az országokban zajló selejtezőkbe hozzávetőleg ötezren kapcsolódnak be. A hajdani versenyzők közül számos kutató, egyetemi oktató, mérnök, tanár, közgazdász, informatikus került ki, többen az európai tudományosság elitjéhez tartoznak ma már. Ezen versenyeken ugyanakkor a különböző országokból érkező diákok és tanárok megismerhetik egymást, személyes és szakmai kapcsolatok, barátságok szövődnek, együttműködések jönnek létre.

Európai Polgár Díjra kizárólag európai parlamenti képviselők jelölhetnek személyeket, csoportokat vagy szervezeteket, és évente ötvenet ítél oda a zsűri az európai emberek közötti megértés elmélyítéséért, kimagasló teljesítményért, határokon átnyúló kulturális együttműködésért stb.

A Nemzetközi Magyar Matematikai Versenyt a Fidesz-KDNP-s Bocskor Andrea kárpátaljai és Tőkés László erdélyi európai parlamenti képviselő terjesztette fel. Az erdélyi politikus közleményében bemutatja a verseny egyik alapítóját a négyfalui (Brassó megyei) születésű Bencze Mihály matematikust, költőt, szerkesztőt és könyvkiadót, aki jelenleg a bukaresti Ady Endre Líceum igazgatója. Az erdélyi és a Kárpát-medencei magyar matematikai versenyek mellett ő az ötletgazdája és szervezője a mindenki előtt nyitott világverseny, a József Wildt International Mathematical Competition-nak is.

A most megítélt Európai Polgár díjak átadó ünnepsége október 11-én lesz az Európai Parlament brüsszeli székhelyén.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink