Európa jövőjéről fognak vitázni Budapesten

Hírek
Közös gondolkodásra hívjuk az embereket arról, hogy milyen Európát akarnak - hangsúlyozta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumi tagja pénteken Budapesten, a május 23-24-ére tervezett Európa jövője című nemzetközi konferencia háttérbeszélgetésén. A konferenciát a közalapítvány, valamint a Századvég Alapítvány szervezi a visegrádi együttműködés 2017-2018-as magyar elnöksége keretében, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával - írja az Origo.

Az Európa jövője című konferencia gondolata még 2017 nyarán fogalmazódott meg – mondta Tallai Gábor. A Terror Háza Múzeum programigazgatója közölte, a rendezvény célja, hogy a gondolat és szólásszabadság tükrében kerüljön sor a különféle nézetek kifejtésére és megbeszélésére. Céljuk egy eszmecsere előmozdítása egy olyan korszakban, amikor igazán ritkán találkozhatunk komoly intellektuális megmérettetéssel. Pont ezért úgy vélik, hogy a konferencián kiderül, hogy mit gondolnak a visegrádi országokból és a világ más részeiről is meghívott előadók.

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnöke elmondta, a konferencia felszólalóinak az összeállítása során arra törekedtek, hogy valóban élénk eszmecsere és vita legyen. Hozzátette, hogy hogy azok a témák kerülnek terítékre, amik a legfontosabb kérdések a V4-ek és Európa jövője szempontjából. Így öt meghatározó témát jelöltek ki: kultúrharc Európában, migráció, geopolitikai kihívások, a mesterséges intelligencia, valamint a V4 mint Európa gazdasági motorja.

Schmidt Mária elmondta, hogy ennek a térségnek is megvannak a maga gondolatai, hogyan kellene az EU-t felépíteni. Fontosnak tartom, hogy ez a régió is aktívan bekapcsolódjon az unió jövőjéről szóló vitába a saját érdekei mentén – tette hozzá. Schmidt Mária úgy véli, hogy Európa jövőjének a kérdése a következő évtizedekben is legfontosabb ügy lesz, ami évtizedekre meghatározhatja a sorsunkat.

Ezért politikailag inkorrekt beszélgetésre készülnek – tette hozzá a Terror Háza főigazgatója. Nem azt szeretnénk, ha ugyanazt a véleményt hallanánk vissza. Bízunk benne, hogy a felmerült kérdésekre a következő hónapokban vissza tudunk majd térni – fejtette ki Schmidt Mária. Ahhoz, hogy bármit Európa jövőjével kapcsolatban meg tudjunk fogalmazni, ahhoz még nagyon sok eszmecserére lesz szükség – fűzte hozzá.

A szervezők külön hangsúlyozták, hogy az Európa jövője címre hallgató konferencia teljesen elkülönül Milo Yiannapoulos budapesti előadásától.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink