Eurázsiai bankhoz csatlakozik Magyarország

Hírek Figyelő

Magyarország kész megkezdeni a tárgyalásokat, hogy teljes jogú tagként csatlakozzon az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz – jelentette be Varga Mihály a pénzintézet moszkvai konferenciáján. A pénzügyminiszter kiemelte: a jelenleg hat államra és így 185 milliós piacra kiterjedő fejlesztési bankhoz történő csatlakozás a magyar vállalkozásoknak újabb piacokat és forrásokat, a magyar gazdaságnak új beruházásokat jelenthet.

Magyarország csatlakozásával komoly lehetőségek nyílhatnak meg a világ két kiemelkedő ütemben fejlődő régiója között – emelte ki Varga Mihály megjegyezve, hogy mindez új befektetéseket és vállalati együttműködéseket, valamint további piacokra való belépést jelenthet a magyar gazdaság szereplőinek. Amennyiben a csatlakozási tárgyalások eredményre vezetnek,

egy olyan tőkeerős pénzintézet tagja lehet Magyarország, amely a hitelminősítők szerint is határozott pénzügyi profillal rendelkezik, működése megfelel a nemzetközi elvárásoknak, és finanszírozott projektjein keresztül hozzájárul az érintett országok fejlődéséhez

– szögezte le a tárcavezető.

Mint fogalmazott: ezek döntően a közlekedési infrastruktúrát, az ipari termelést és a megújuló energiát érintő fejlesztésekhez kapcsolódnak, amelyek napjainkban is meghatározók a gazdaságfejlesztési törekvésekben. Az EDB működési területe jelenleg hat államra – Oroszországra, Kazahsztánra, Örményországra, Fehéroroszországra, Kirgizisztánra és Tádzsikisztánra – terjed ki.

Varga Mihály a magyarországi befektetői környezetet ismertetve kifejtette: Magyarország jelenleg az Európai Unió leggyorsabb ütemben bővülő gazdasága, a GDP arányos államadóssága évről évre csökken, vállalkozásbarát adó- és támogatási rendszert folytat, egyben Európa egyik legbiztonságosabb országa. Mint mondta: a politikai stabilitás és a kiszámítható gazdaságpolitika eredményeként a beruházási ráta a tavalyi 25 százalék után idén megközelítheti a 30 százalékot.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink