EU: jöhet amerikai cseppfolyósított gáz

Hírek Pindroch Tamás
Oroszország ezentúl nem euróban, vagy dollárban, hanem rubelben kéri majd az általuk szállított gáz ellenértékét. Az Európai Uniós tagállamok közül több is jelezte, nem hajlandóak az átállásra. Eközben azt is bejelentették: az orosz gáz kiváltására az Európai Unió bevásárol amerikai LNG-ből.

Vlagyimir Putyinnak az a célja, hogy megtámassza a gyengülő rubelt, elejét vegye azoknak az esetleges szankcióknak, amelyek keretében az EU kitiltaná a további orosz intézményeket a SWIFT pénzügyi rendszerből – mondta Hortay Olivér a Hír TV-ben. A Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője szerint azt, hogy melyik ország és vállalat szerződésének záradékában szerepel a rubelre történő áttérés lehetősége, nem lehet tudni, mert a szerződések nem nyilvánosak. Mint kifejtette, az intézkedés részleteit a következő egy hétben dolgozza ki az orosz jegybank. A bejelentés a szállításokat és az árakat – a jelenlegi információk alapján – nem érinti.

Ismeretes, az orosz elnök szerdán azt mondta: rendben szállítjuk továbbra is a gázt (Európának – a szerk.) a szerződéses keretek között, „csupán” annyi változik, hogy a barátságtalan, azaz az orosz szankciókat megszavazó országoknak ezentúl rubelben kell teljesíteniük a számlák kifizetését. Vlagyimir Putyin a világsajtó szerint ezzel keményen visszavág az uniós szankciók miatt.

A bejelentésre az amúgy is magas gázárak rögtön emelkedni kezdtek. A Gazprom szerint a cég eddig az értékesítései 58%-át euróban számlázta, 39%-ot dollárban, 3%-ot fontban. A szankciókat támogató országok ezért arra kényszerülnek, hogy a devizapiacon rubelt szerezzenek be.

Olaf Scholz német kancellár közölte, az oroszokkal kötött szerződéseikben az áll, hogy hogy euróban, illetve dollárban kell fizetni a gázért, szerinte ez a döntő. Szlovénia és Lengyelország is hasonló véleményen van.

Eközben Brüsszelben Joe Biden amerikai elnök bejelentette, 2022-ben 15 milliárd köbméternyi cseppfolyósított földgázt (LNG) biztosíthatnak Európa számára. Hangsúlyozta, hogy az EU 2030-ig ki akarja vezetni az orosz gázt az energiapiacról, amelyhez az USA évi 50 milliárd köbméter LNG-vel fog hozzájárulni legkésőbb addig. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen úgy becsülte, hogy az üzlet az oroszoktól vásárolandó földgáz mintegy egyharmadát váltaná ki. A ma bejelentett uniós–amerikai gázmegállapodás értékéről, az amerikai LNG-szállítmányok áráról egyelőre nincsenek részletes információk.

Szakértők szerint ugyanakkor az amerikai LNG sokkal drágább, mint az orosz gáz, annak szállítási költségei miatt. Emellett az infrastrukturális átállás is évekbe kerülhet, illetve ennek kiépítése összeegyeztethető lesz-e az unió klímaprogramjával.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink