Észak-Korea az Egyesült Államok felé kacsintgat

Hírek
Az amerikaiakkal folytatott közvetlen párbeszéd fontosságát hangsúlyozták észak-koreai propagandaoldalak szombaton, értelmetlennek nevezve a Szöul és Phenjan közötti tárgyalásokat.

Az Uriminzokkiri nevű észak-koreai internetes propagandaoldal egy kommentárban azt írta, hogy sokkal gyümölcsözőbb az ország számára Washingtonnal tárgyalni, mert Szöul neki engedelmeskedik.

"Sokkal gyümölcsözőbb, ha közvetlenül az Egyesült Államokkal folytatunk megbeszélést, amely közvetlen nyomást tud gyakorolni Dél-Koreára a függőben lévő kérdések előmozdítására, mintha az ellenféllel tárgyalnánk, amely egy lépést sem tud tenni az amerikaiak engedélye nélkül" – írta a honlap.

Egy másik propagandaoldal, a Meari egyenesen értelmetlennek nevezte a megbeszéléseket Szöul és Phenjan között.

"Semmit sem tudunk megoldani, ha egy olyan országgal tárgyalunk, amelynek tekintete egy külföldi hatalmon függ, és különféle feltételekre hivatkozva képtelen lépni" – írta.

Az amerikai-észak-koreai tárgyalások a vártnál lassabban haladnak, és a felek álláspontját a kettejük között közvetítő Szöul sem tudta közelíteni egymáshoz. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető háromszor találkozott Donald Trump amerikai elnökkel az elmúlt egy évben. Az első, szingapúri csúcstalálkozón a vezetők megegyeztek a Koreai-félsziget atommentesítéséről, de annak mikéntjét nem pontosították. Kim azt várja, hogy Trump engedményeket tegyen az eddigi észak-koreai gesztusokért, de az amerikai elnök leszögezte: nem hajlandó enyhíteni a szankciókon addig, amíg Phenjan további lépéseket nem tesz nukleáris arzenálja felszámolásáért. A politikusok legutóbb a két Korea határán található panmindzsoni demilitarizált övezetben folytattak megbeszélést június 30-án, miután Trump egy hirtelen ötlettől vezérelve találkozót kezdeményezett Kimmel a Twitteren. Az esemény során Trump egy rövid időre észak-koreai területre lépett, és ezzel ő lett az első olyan amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt Észak-Koreában járt.

Borítókép: MTI/AP/Susan Walsh
További híreink