Értékes festményeket árverez el a NAV

Hírek figyelo.hu

Nagy értékű festményeket árverez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyek lefoglalások során kerültek az adóhivatal tulajdonába – írja a Magyar Nemzet.

Mednyánszky László, Vaszary János és Szőnyi István művei kerülnek hamarosan kalapács alá, és az aukciót online tartja meg a NAV.

Mint a lap megtudta, a szervezet több, milliós értékű festményt is lefoglalt, amelyek közül néhány éppen a következő hetekben kerül elektronikus úton árverésre.

A NAV alapvető feladata a közterhek beszedése, aki pedig nem rendezi a tartozását, annak meghatározott vagyontárgyait a NAV lefoglalja, és adott esetben értékesíti is. Így kerültek az elmúlt években gépjárművek és ingatlanok mellett például sírkőnek való márványtömbök vagy ugrálóvárak a hivatalhoz, de számos más nem mindennapi tárgy is előkerült már a hatósági aukciókon. Ezúttal viszont ritka portéka szerepel a listán: nagy értékű festményekre keres vevőt a szervezet – írja a hírportál.

A Fehér falú házak között című olajfestmény négymillió forintot ér, A velencei Canal Grande/Santa Maria della Salute és a Zebegényi dombok című alkotások pedig tíz-tíz millió forintot kóstálnak

– mondta Kis Péter András, az adóhivatal szóvivője Az elmúlt években mindössze tíz esetben árverezett a NAV egymillió forintnál drágább műtárgyat, ezek közül pedig csupán egyetlenegy volt eredményes.

Tavaly százból 94 alkalommal a világhálón találtak gazdára a lefoglalt ingók és ingatlanok

– közölte Kis Péter András.

A kormány döntése alapján tavaly tavasszal egy hónapig nem árverezhetett el a NAV sem ingót, sem ingatlant. Emiatt a hivatal azonnali hatállyal törölte az akkor futó több mint ezerkétszáz elektronikus árverését. Részben ez is hozzájárult ahhoz, hogy tavaly igencsak visszaesett a licitálások száma: 2019-ben több mint 20 500 árverést tartott a hivatal, 2020-ban viszont kevesebb, mint 15 ezret – írja a lap.

(Borítókép: Nemzeti Adó- és Vámhivatal)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink