Erősödött a magyar kiskereskedelmi cégek uniós érdekképviselete

Hírek
Közvetlen érdekképviseletet nyertek a magyar tulajdonú kiskereskedelmi vállalkozások a brüsszeli székhelyű Independent Retail Europe (Független Európai Kiskereskedők) elnevezésű nemzetközi szervezetben, amelynek magyarországi tagja eddig nem volt - írta a Magyar Nemzet kedden.

A multivállalatok többségi részesedésével működő hazai piac magyar tagjait április óta a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) képviseli az Európa-szerte csaknem 600 ezer kereskedelmi egységet képviselő szervezetben, amelynek jelentős az érdekképviseleti ereje az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban, illetve az európai jogalkotás teljes folyamatában – áll a cikkben.
   
Neubauer Katalin, az MNKSZ főtitkára a lapnak nyilatkozva elmondta: a Független Európai Kiskereskedők Szövetsége jelentőségét és piaci súlyát mutatja az is, hogy tagjai éves forgalma meghaladja az egymilliárd eurót.
   
A szövetség minden kereskedelmet érintő új és változó európai irányelvet és jogszabályt a tagság közösen kialakított érdekei szerint véleményez, emellett rendszeresen tanácskoznak az egyes szabályokért felelős bizottságokkal, azok tagjaival. Így a jövőben az MNKSZ-nek is lehetősége lesz közvetlenül részt venni ebben a folyamatban – mutatott rá Neubauer Katalin.

 

Borítókép: egy hús- és hentesárut árusító standnál a budapesti Fővám téri Központi Vásárcsarnokban 2019. április 10-én. (MTI/Máthé Zoltán)