Erősödő roham a játékpiacon

Hírek Figyelo.hu
Érkezik a játékpiac legerősebb időszaka az évben: a karácsonyhoz kapcsolódó vásárlások az éves forgalom közel felét adják a REGIO JÁTÉK adatai szerint. A vállalat becslése alapján idén az online átlagos kosárérték 11 000 Ft, míg az áruházi 8 800 Ft lesz. Friss felmérésükből többek között az is kiderül, hogy idén a szülők kreatív- vagy társasjátékot, továbbá LEGO-t vásárolnak legszívesebben gyermeküknek.

A REGIO JÁTÉK 1500 fős mintán végzett friss kutatása alapján

idén a szülők 40 százaléka 5-10 000 Ft között, 50 százaléka 10 000 Ft felett költ egy gyermek karácsonyi ajándékára.

„Korábbi évek tapasztalatai alapján a magyar játékpiac csaknem fele az év végi időszakban realizálódik, ami 2020-ban 25-27 milliárd forintos forgalmat jelenthet. Az ünnepek előtt több és magasabb értékű játékok is bekerülnek a kosárba, ezért egy átlagos vásárlás végösszege ilyenkor online 11 000 Ft, hagyományos bolti beszerzéskor 8 800 Ft” – mondta el Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője.

Felmérésük alapján idén jellemzően 2-3 különböző meglepetést találnak a gyermekek a fa alatt, a legnépszerűbb játékkategóriák pedig a kreatív, fejlesztő játékok, a társasjátékok és az örök klasszikus LEGO készletek lesznek.

Duplájára nő az online és mobilról érkező vásárlások száma

A kutatásban résztvevő szülők többsége októberben (22 százalék) és novemberben (55 százalék) kezdi a karácsonyi ajándékok beszerzését, decemberben mindössze 12,5 százalékuk, az utolsó pillanatban pedig 2 százalékuk vásárol meglepetéseket.

„Az előző évek tendenciáját követve tovább növekszik az online vásárlások, valamint a mobilról érkező tranzakciók száma is, mindkét mutató esetében idén dupla akkora változást mérünk 2019 azonos időszakához képest” – árulta el a marketingvezető.

A felmérésben közreműködők 67 százaléka fog interneten keresztül ajándékot vásárolni, szerintük ilyen módon könnyen összehasonlíthatók az árak, egyszerűbb a folyamat, és a vírushelyzet miatt biztonságosabb is.

„Minden második válaszadónk követi az online elérhető promóciókat, mint például egy ingyenes házhozszállítás akciót vagy a Black Friday kedvezményeket, ezek pedig mind a digitális térbe terelik a vásárlókat. Hozzá kell tenni azonban, hogy a hagyományos áruházi vásárlás továbbra is biztonságos, de szem előtt kell tartani a frissített nyitvatartási időket” – mondta el Gyaraki Dávid.

TOP 10 játékkategória a 2020-as ünnepi időszakban a REGIO JÁTÉK becslése alapján:

  • Társasjáték, kártya
  • LEGO
  • Kreatív, fejlesztő
  • Autó, jármű
  • Baba, babakocsi
  • Bébijáték, kellék
  • Szerepjáték
  • Plüss
  • Játékfigura
  • Diavetítő, diafilm

(Borítókép: Dragon Images, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink