Erősödik a kínai valuta, gondok lehetnek a versenyképességgel

Hírek Figyelo.hu
A gyors kilábalás és az erős kereslet nyomán izmosodik a kínai fizetőeszköz. A dráguló alapanyagárak belföldön inflációs kockázatot hordoznak. Ha így folytatódik kénytelen lesz szigorítani a monetáris kondíciókon a jegybank.

Három éves csúcsra drágult a kínai renmimbi az amerikai dollárral szemben.

A jegyzés 6,4-re emelkedett a zöldhasúval szemben, ami 2018 júniusa óta nem látott szint. Ezzel párhuzamosan az irányadó tőzsdeindex, a CSI 300 jókora pluszokat hoz, hétfőn például 3,2 százalékkal emelkedett.

A renmimbi árfolyama tavavly több mint 10 százalékkal emelkedett a dollárhoz képest – ez a kínai gazdaság vártnál gyorsabb és a nyugatiaknál lendületesebb talpraállásának tudható be. Pekingben azonban nem felhőtlen az öröm a gazdasági folyamatok láttán. A nyersanyagok drágulnak, félő, hogy eszközár buborékok alakulnak ki, lassulhat a gazdasági növekedés. Erre utaló jel volt az is, hogy az első három hónapban az előző negyedévhez képest mindössze 0,6 százalék volt a növekedés.

Elemzők szerint a kínai jegybank (PBoC) is aggódik a helyzet miatt,

különösen az aggasztja, hogy a tőkebeáramlás túlságosan is felerősödött, felhajtva ezzel az eszközárakat. A hivatalos jegybanki közlemény ugyanakkor igyekszik nyugatni a kedélyeket, az árfolyamot stabilnak mondják és szerintük azt a piaci kereslet és kínálat alakítja ki. Ez új elem a jegybanki kommunikációban, amely eddig határozott kézzel irányította az árfolyamot. A háttérben azonban valószínűleg javában számolják az inflációs pályák kockázatait.

Az emelkedő nyersanyagárak nyomán áprilisban a nagykereskedelmi árak hároméves csúcsra szaladtak fel és

ha ez a trend tartós lesz, előbb-utóbb átgyűrűznek a fogyasztói árakba is.

A CSI 300 tőzsdeindexet a fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok és a pénzügyi részvények húzzák. Ez azt mutatja, hogy a belső kereslet erős és a pénzügyi szektor képes ezt finanszírozni. Az inflácó elszaladása viszont derékba törheti ezt a keresletet. Május elején rekordszintre emelkedett a vasérc ára és a korrekcióhoz az kellett, hogy a pekingi hatóságok “spekulációs veszélyt” kezdtek el emlegetni.

Az erősödő kínai deviza persze jó a belföldi piacra termelő iparvállalatoknak, amelyek így olcsóbban juthatnak hozzá az alapanyagokhoz. Az exportőröknek viszont kifejezetten rosszul jön, rontja árversenyképességüket. A jegybank egyelőre nem emelt kamatot, de ha így folytatódnak a dolgok, előbb-utóbb rá lesz kényszerítve.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink