Erős földrajzi koncentrációt mutat a V4-ek kereskedelme

Hírek Bódy Géza
A V4-es országok 90%-ban európai országokba exportálnak, amely nagyobb földrajzi koncentrációt jelent. Az exportkoncentrációs mutató Szlovákia esetében a legkedvezőbb, még Csehország esetében a legmagasabb. Magyarország a 9,42%-os mutatóval kedvezőbb helyzetben van, de a viszonylat valamennyi országának gazdasági növekedését erőteljesen befolyásolja a német gazdaság teljesítménye – olvasható az Oeconomus tanulmányában.

V4-es országok 90%-ban európai országokba exportálnak, amely nagyobb földrajzi koncentrációt jelent. Az exportkoncentrációs mutató Szlovákia esetében a legkedvezőbb, még Csehország esetében a legmagasabb.

Lengyelország esetében is 90%-os az exporton belül Európa részaránya, a lengyel export 80%-a 17 országgal bonyolódik.

Szlovákia esetében is erős (90%-os) az európai fókusz, a számított mutató pedig a legkedvezőbb 0,881, vagyis 8,81%. A szlovák export 80%-a pedig „csak” 12 országgal bonyolódik.

Csehország esetében is a kivitel 90%-a Európán belül realizálódik, a számított HHI-index pedig 0,1291, vagyis 12,91%, ami a legmagasabb V4-es érték.

A cseh export 80%-át pedig mindösszesen 13 ország adja. A kivitelt tekintve minden relációban elsődleges Németország szerepe, és egyértelműen látható, hogy a mutató alakulását a német exportteljesítmény alakítja.

export v4 cseh

Fotó: OECONOMUS

Magyarországon és alapvetően a környező országokban is hosszú évek óta napirenden lévő kérdés az exportstruktúra diverzifikációja.

A magyar és a V4-es országok, illetve a német gazdaság összekapcsolódása évszázadok során alakult ki, folyamatosan fejlődött és ma már leginkább autóipari formát öltött. Alapvetően a magasabb export/GDP mérőszámok nem jelentenek problémát, az azonban már nagyobb sérülékenységet takar, ha mindösszesen néhány viszonylatban keletkezik a nagyobb exportteljesítmény. Kína mintája ebben az esetben példaértékű lehet, hiszen az exportstruktúrája földrajzi szempontból rendkívül diverzifikált, mindez azt jelenti, hogy valamelyik kereskedelmi partnerrel folytatott teljesítményingadozás kisebb mértékben jelenhet meg a nemzetgazdasági teljesítményben.

Magyarország a 9,42%-os mutatóval kedvezőbb helyzetben van, de a viszonylat valamennyi országának gazdasági növekedését erőteljesen befolyásolja a német gazdaság teljesítménye.

Magyarországon az utóbbi időszakban komolyabb fókuszt kapott a keleti, illetve a déli nyitás, amely éppen a földrajzi koncentrációt volt hivatott enyhíteni, jelenleg pedig az EU-s pénzek körül kialakult politikai vita kapcsán vált láthatóvá, hogy a külföldi tőkebefektetések esetében nagyobb hangsúlyt kapnak/élveznek az ázsiai országok, melyre a gazdaságpolitika mint komoly eredményre tekint. Alapvetően közgazdasági vitán felül álló tény, hogy a diverzifikáltabb termékexport-struktúra és az alacsonyabb földrajzi koncentráció hozzájárul a nemzetgazdaságok sebezhetőségének csökkentéséhez.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink