Erkölcsi magasságok a szlovák mélységből

Hírek
Újabb szlovák nagy igazolásnak lehettünk szemtanúi az elmúlt hónapokban. Veiszer Alinda mellett még egy újságíró nagyágyút veszített el részben a magyar média, Stumpf András személyében. De honnan hová? Erre kerestük a Választ.

Veiszer Alinda a szlovák közmédiában folytatja – olvashattuk néhány napja a szalagcímeket. De méltatlanul siklottunk el a szabadszájú újságíró, Stumpf András leigazolása mellett, aki már hónapok óta a szlovákok csapatát erősíti. Pár hónapja ugyanis a Heti Válasz-Mandiner-Simicska háromszögből tovább lépve, a szlovák Új Szó újságírója. De mit is kell tudni az Új Szóról?

Az Új Szó jó ideig a legismertebb magyar nyelvű, szlovák nyomtatott és online médium volt, egészen az elmúlt időszakban bekövetkezett hanyatlásáig. Ebben az időszakban érkezett Stumpf, aki a tulajdonosi viszonyokkal mit sem törődve, kihegyezett pennával támad a magyarokra. Stumpf András most egy olyan csapatot erősít, amelynek például Kerényi György, az MSZP bukott kommunikációs igazgatója is tagja. És amely fő feladatának azt érzi, hogy határon túli médiumként az összefogás buzdítása helyett magyart a magyar ellen uszítson.

A legismertebb magyar nyelvű médium legutóbb akkor került nagyobb figyelem középpontjába, amikor 2014-ben jelentős, 50%-os tulajdonrészt szerzett benne a szlovák Penta-csoport. A cég később 100%-os tulajdonossá vált, így teljes körű befolyást szerzett a lapban. A közép-európai befektetői kör leginkább a húsiparban, energetikában, kohászatban és egészségügyben érdekelt, de jelentős szeletet hasított ki magának a szlovák médiából is. Emlékezetes, hogy amikor 2014 őszén híre ment, hogy a szlovák vállalkozói kör tulajdonrészt szerez az egyik legismertebb szlovákiai magyar nyelvű médiumban és az SME című napilapban, tömegesen jelentették be az újságírók felmondásukat.

Az újságírók nagy része vélhetően a gazdasági csoport kétes ügyletei miatt vette kalapját, hiszen elég egy egyszerű böngészés az interneten, és a mesés gazdasági sikerek mellett a Penta ingoványos talajon álló ügyleteit dobja fel a kereső. A történetüket ők maguk is Penta Storynak hívják, és úgy vezetik fel, mint „az osztálytársak történetét, akik együtt akartak vállalkozni, és egy olyan társaságot létrehozni, amely őket is túlélheti”. A Penta alapítóinak közös története a kommunizmusba nyúlik vissza, amikor együtt kezdtek tanulni a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO), melyet sokan a KGB toborzóhelyeként tartanak számon. 

Gyilkossági ügy is felmerült a Pentával kapcsolatban, sajtóinformációk szerint a Kuciak-ügy egyik vádlottja, Alena Zs. azt vallotta, hogy a befektetési csoport vezetője, Jaroslav Haščák is a gyilkosság megrendelői között lehet. 

A legnagyobb szlovák korrupciós ügyben is felbukkant a cég neve. 2011-ben kerültek fel a világhálóra a Gorilla-iratokként elhíresült, a SIS-hez kötött dokumentumok, melyek a titkosszolgálat anyagait tartalmazták. Az iratok a pozsonyi Vazovova utcában lévő konspirációs lakásban lezajlott eseményeket írják le. A lakásban folytathatott viszonyt egymással Haščák és a Nemzeti Vagyonalapot vezető Anna Bubeníková. A botrány kirobbanása után olyan feltételezések láttak napvilágot, melyek szerint a Penta vezetője ilyen módon gyakorolhatott befolyást a privatizációkra és állami vállalatok vezetésére. A Penta a kezdetektől tagadja, hogy az iratokban leírt események megfelelnének a valóságnak.

Hogy a fentiekből mi igaz, azt a nyomozóhatóságok feladata eldönteni, mi semmiképp sem szeretnénk pálcát törni senki felett. Ahogy Stumpf András felett sem, aki a Penta-csoport által fizetve, előszeretettel tűzi a pennája hegyére a magyar közéletet vagy a politikai helyzetet.

Hogy mindezt kinek a megbízásából teszi, azt olvasóink ítéletére bízzuk.

Borítókép: Stumpf András (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink