Érkeznek a rozsdaövezet-rendeletek

Hírek figyelo.hu

Közpénzek felhasználása nélkül, piaci szereplőket ösztönözve indítaná meg a kormány az elhagyott ipari területek megújulását az 5 százalékos áfát és az egyszerűsített, gyorsított ügyintézést biztosító akcióterületi státusszal – írja a Világgazdaság. Ugyanakkor – mint Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdai elnökségi ülésén ismertette,

a közép- és hosszú távú akcióterületek rehabilitálásához döntően európai uniós forrásokat terveznek felhasználni, ehhez az említett időtávokra konszolidációs akcióterv készül.

Sokezernyi, több évtizede pusztuló barnaövezeti területről van szó, a helyreállításukhoz egy olyan átfogó felmérés szükséges, amilyen még sosem készült – hangsúlyozta Fürjes Balázs, érzékeltetve, hogy még senki sem tudja, milyen volumenű, illetve költségű munkával számolható fel az adott ingatlanokon a szennyezés.

A Világgazdaság értesülése szerint

szeptember végéig megtörténik az áfatörvény említett módosítása a rozsdaövezeti kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa beépítésével.

Az otthonteremtési, város­reha­bilitációs és gazdaságélénkítési célokat egyaránt szolgáló rozsdaövezeti akciótervbe bevont területeken az egyszerűsített, gyorsított építési engedélyezés minden típusú ingatlanfejlesztésre, azaz irodaházak, üzletek építésére is vonatkozik majd, bár az elsődleges cél a megfizethető árú lakások építésének ösztönzése. Ezt az 5 százalékos értékesítési áfával biztosítaná a kormány.

(Borítókép: Rozsdaövezeti építkezések. Soroksári út, volt Fegyvergyár, Budapest. 2020.04.22. (Fotó:Teknős Miklós, Magyar Nemzet)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink