Érkezik a májusi kompenzáció is a cégek számláira

Hírek figyelo.hu

Eddig mintegy 30 ezer, a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozás kapott segítséget 176 ezer munkavállalója megtartásához. A cégeknek azonban érdemes más lehetőségeket is megfontolniuk ahhoz, hogy megerősödve kezdhessenek bele újra a munkába – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

Schanda Tamás szerint a kormány egyik legjelentősebb intézkedése az ágazati bértámogatás, amely a legrosszabb helyzetbe került szektorok cégein segít. Elsősorban a turizmus-vendéglátásban és a szabadidős szolgáltatásokban tevékenykedő vállalkozások igényelhetnek állami hozzájárulást a munkahelyek megőrzéséhez május végéig. A programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi.

A miniszterhelyettes kiemelte a Magyar falu vállalkozás-fejlesztési programot is, amelyben a kisebb településeken működő cégek pályázhatnak összesen 5 milliárd forintra. „A pályázók 2-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, amely rendkívül sokféle célra használható fel. A lehetőség igénybevételéhez akár 30 százalék önrész is elegendő” – ismertette a program részleteit Schanda Tamás.

További lehetőségként említette meg a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt, amelyet 10 millió forint értékben, 10 évre vehetnek fel a kisebb vállalkozások, a törlesztést pedig elég akár 3 év múlva megkezdeniük.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta a foglalkoztatottak száma ismét meghaladja a 4,6 millió főt Magyarországon. A munkavállalók száma jellemzően a magas hozzáadott értéket termelő ágazatokban nőtt, az IT szektorban több mint 34 ezerrel, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységben pedig mintegy 26 ezerrel. A képzett és tapasztalt informatikusok, fejlesztőmérnökök és kutatók célzott bértámogatását május 23-ig kérhetik még a cégek. A kormányzati intézkedések a járvány kitörése óta összesen mintegy 1,7 millió munkahely megvédéséhez járultak hozzá.

További híreink