Érik a magyar cseresznye

Hírek vg.hu
Itt a cseresznyeszezon! Május közepétől már elérhető a korai fajta, nagyobb mennyiség azonban csak június elejétől lesz a piacokon. Idén 12 ezer tonna termésmennyiség várható Magyarországon – közölte a Világgazdaság.

A megszokottnál korábban indult a hazai cseresznyeszezon. A korai fajták szedése már május közepén megkezdődött, nagyobb mennyiség azonban csak június elején kerül majd piacra.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) piaci körképe szerint idén az átlagosnál jobb termés várható. A termésmennyiséget azonban az időjárás még befolyásolhatja, mint az áprilisi fagykár vagy az érési időszakban lehulló csapadék.

A lehulló csapadéktól kireped a cseresznye, így bármilyen további felhasználásra alkalmatlanná válik. A repedését követően a sebzésen keresztül fertőző gombabetegségek teszik tönkre a gyümölcsöt.

Általánosságban elmondható, hogy az enyhe telet követően a virágzás időszakában a szokottnál melegebb volt. A termékenyülési időszakban viszont régiónként hűvösebb időjárás következett, ami akadályozta a méhek tevékenységét.

Országos tavaszi fagykár nem érte az ültetvényeket, csak

Zalában és Szabolcsban okozott komolyabb károkat a fagy

Magyarországon a jó években általában 10 -15 ezer tonna körüli cseresznyetermést takarítanak be, idén 12 ezer tonna körüli mennyiség várható – jelezte a NAK és a FruitVeb.

Most a Bigarreau Burlat és a Valerij Cskalov érkezik a piacokra, a Nimba szürete pedig már megkezdődött. Délen pedig most kezdődik a Vera és a Carmen szedése.

Jelentős mennyiségű cseresznye csak június elejétől lesz a piacokon, a késői érésű fajták június végéig lesznek elérhetők.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: NAK

Ezek is érdekelhetnek

További híreink