Érik a Fodor Gábor-Bokros Lajos összefogás?

Hírek
Örökzöld téma következik: az egykori SZDSZ-elnök most is pávatáncot lejtett, hogy előkelő, befutó helyet kapjon megint egy “összefogósdi” MSZP-listán. De ez nem jött be.

Eljött a pillanat, amikor Fodornak, úgy tűnik búcsút kell intenie a parlamenti mandátumtól, az MSZP elnöksége ugyanis nem szeretné az országos listájuk befutó helyen látni.

Pedig olyan jól indult minden: a Magyar Liberális Párt már tavaly, Botka László miniszterelnök-jelölti feltűnésekor bejelentkezett, hogy ők tűzön-vízen át támogatják az MSZP-s, akkori tótumfaktumot. Ki is tartottak mellette a bukásáig, bár Botka nem nagyon hederített rájuk, nem is tárgyalt velük. A szerelem tehát elég egyoldalú volt.
Persze nem véletlenül kötelezte el magát Fodor a Gyurcsány-ellenes Botka mellett, hiszen Fletó 2016 őszén-telén egész egyszerűen elzavarta az ellenzéki tárgyalóasztal mellől Fodort, ami nem esett jól az egykori miniszter hiúságának. 

Fletó viszont örömmel látta, majd hitegette hosszú hónapon át Bokros Lajost is, míg néhány hete rá nem csapta a kezére az ajtót, tehát a végeredmény tulajdonképp ugyanaz… 

De vissza Fodorhoz: a tavaly télen az MSZP egén üstökösként megjelent Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt is rögtön szimpatikus lett neki. Rokonlelkek ők, hiszen amellett, hogy ugyanolyan magasak, tehetségükkel elérték, hogy pártjaik támogatottsága is hasonló, tehát a nullához közelít. 

Annyi a különbség, hogy a szocik mégis inkább Karácsonyt, a kétségkívül tehetséges beszédakrobatát, és nem Fodort ejtőernyőzték  miniszterelnök-jelöltjüknek. Ezért a liberálisok elégedjenek csak meg nem befutó – tehát kb. a tizenötödiktől felfelé belőtt – országos listás hellyel, azzal, hogy a nevük nem szerepel majd a szavazólapokon, és talán két egyéni indulóval, valamelyik kőfideszes körzetben.

Ez tehát az MSZP üzleti ajánlata Fodoréknak, akik nem biztos, hogy kitartanak a nem éppen kiváló együttműködésnek tűnő ajánlat mellett.

Akár még az is megtörténhet, hogy az MSZP-s anyatest nélkül maradt  Fodor, az ugyancsak a DK jóvoltából kapaszkodót vesztett Bokros Lajossal állít majd közös listát. Az egykori Horn-kormány levitézlett miniszterei így újra egymásra találnának, és együtt zuhannának végleg a politikai süllyesztőbe. Ideológiai alapon tehát újjáéledhetne a 2010-es MDF-SZDSZ közös lista, amelynek bukásával mindkét párt végleg megszűnt létezni.

Borítókép: MTI/Mónus Márton

Ezek is érdekelhetnek

További híreink