Érettségi: jövő héten elkezdődnek a vizsgák

Hírek vg.hu
Jövő héten ilyenkor már biztosan izgulni fognak a középiskolások. Elérkezett ugyanis az idő: május 3-án a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelijével elkezdődnek az idei érettségi vizsgák. Akadnak újdonságok a szervezésben és az értékelésben is, aminek a felsőoktatási felvételire is hatása lesz, úgyhogy érdemes tájékozódni – a szülőknek is.

Jövő héten ilyenkor már izgulhatnak a középiskolások: május 3-án elkezdődik ugyanis az érettségi vizsga hónapja. A sor elején a nemzetiségi nyelv és irodalom áll, amelyen természetesen még nem mindenki vesz részt, május 6-án, hétfőn viszont következik a nagy rajt a magyar nyelv és irodalom kötelezővel. Az utolsó írásbeli az olasz lesz május 27-én, aztán következnek a szóbelik. Na de milyen súllyal értékelik az emelt és középszintű érettségi teljesítményeit, és miként számolják a felsőoktatási felvételi pontjait?

A Magyar Közlönyben rögzítettek szerint tehát május 3-án kezdődnek és május 27-ig tartanak az írásbeli érettségi vizsgák. Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint öt tárgyból kötelező vizsgázni:

  • magyar nyelv és irodalom,
  • történelem,
  • matematika,
  • idegen nyelv – nemzetiségi nevelés-oktatásban részt vevők számára anyanyelv és irodalom,
  • kötelezően választandó vizsgatárgy – szakgimnáziumban ez képesítő vizsgával is kiváltható, technikumban pedig helyette szakmai vizsgát kell tenni.

A kötelező és a kötelezően választandó mellett további vizsgatárgyakból is tehető érettségi vizsga – annál is inkább, mert korábban érettségizett személyek is tehetnek újabb érettségi vizsgát bármiből és bármely intézményben.

Mikor vannak az érettségi vizsgák?

Tavaly óta fontos és részben kellemes újdonság, hogy a kötelező tárgyak írásbeli vizsgái egy órával később, reggel kilenckor kezdődnek – a választott tárgyak startja viszont továbbra is lehet korábban, így például a legelső, nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelije is reggel 8 órakor kezdődik majd jövő pénteken.

Az alaptárgyak sorrendje a következő lesz:

  • május 6., hétfő, 9.00: magyar nyelv és irodalom
  • május 7., kedd, 9.00: matematika
  • május 8., szerda, 9.00: történelem

Az összes vizsga teljes és részletes menetrendje megtekinthető az Oktatási Hivatal gyűjteményében.

Fontos megjegyzés az érettségihez: amennyiben egy vizsga több részből áll, akkor mindegyik vizsgarészből legalább 12 százalékot teljesíteni kell, máskülönben elégtelen lesz az érdemjegy.

Ha pedig már itt tartunk, érdemes átvenni azt is, hogy milyen százalékos teljesítményre milyen osztályzat jár az emelt, illetve középszintű vizsgákon.

A teljes cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink