Érdemes körültekintően választani a lakásbiztosítások között

Hírek Figyelő
Egy nemrég életbe lépett jogszabály szerint a pénzintézeteknek már a jelzáloghitelek teljes hiteldíjmutatójában is fel kell tüntetniük a kölcsönhöz kapcsolódó lakásbiztosítás díját. A megfelelő konstrukció kiválasztásánál azonban nem árt résen lenniük az új tulajdonosoknak.

Májustól a jelzáloghitelek teljes hiteldíjmutatójában szerepeltetni kell a lakásbiztosítás díját is, de nem mindegy, milyen biztosítás, konstrukció tartozik az adott kölcsönhöz – hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu. A biztosítási portál tájékoztatása szerint lakásbiztosítás a jelzáloghiteleknél kézenfekvő elvárás a kölcsönt nyújtó bankok részéről, hiszen ez egy káreset esetén, az ingatlanban keletkezett kárra fedezetet nyújt a banknak és az ingatlantulajdonosnak is. Előfordulhat azonban, hogy a lakáshitelhez kötött, egyszerűbb konstrukció kár esetén nem feltétlenül nyújt teljes körű kártérítést a tulajdonos számára vagy nem felel meg maradéktalanul az igényeknek. Az ilyen biztosítást nem muszáj elfogadni.

– A hitelfelvétel esetén érdemes alaposan megnézni az elérhető lakásbiztosítási kínálatot, és átgondolni, hogy a biztosítás mekkora értékre szól, milyen ingóságok szerepelnek benne. Azaz fontos azt a verziót kiválasztani, amelyik a díjak és szolgáltatások arányában a legjobb megoldás – mutatott rá Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint az elmúlt években a lakásbiztosítások díja emelkedést mutatott a Netrisk.hu-nál kötött szerződések alapján. Miközben 2018-ban az átlagdíj több mint 24 ezer forint volt, egy évvel később pedig 26ezer forint felé emelkedett. 2020-ban közel 28 ezer forint volt már az átlagdíj, majd 2021-ben átlépte a 30 ezres szintet, a múlt évben pedig meghaladta a 34 ezer forintot, vagyis közel 11 százalékkal nőtt éves szinten. Az átlagdíjak emelkedése Besnyő Márton szerint részben a lakások drágulásával magyarázható, de szerepet játszik benne az is, hogy az építőipari anyagok ára is emelkedett és a munkát elvégző szakemberek bére is nőtt, ami a károk rendezésekor jelenthet nagyobb kiadást.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flajsz Péter / Komárom-Esztergom megyei 24 Óra)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink