Ennyit keres egy átlagos régióbeli fiatal

Hírek Figyelo.hu

A Mastercard bemutatta a legfiatalabb fogyasztói csoport, a Z generáció (Gen Z) attitűdjeiről és viselkedéséről szóló új, közép-kelet-európai felmérés eredményeit. A 11 országban vizsgált 18-24 évesek a lakosság 7,2 százalékát (kb. 11,5 millió főt) teszik ki, és szerepük a gazdaságban egyre jelentősebb. A Mastercard új kutatásából kiderül, hogy bár a fiatalok otthonosan mozognak a digitális technológiákban, a kapcsolatok és a személyes találkozások kiemelkedően fontosak számukra. Emellett elkötelezettek a társadalmi és környezeti kihívások megoldásában, és ezt várják el a különböző márkáktól is.

A Mastercard tanulmánya alapján a fiatal generáció anyagilag főként a szüleire támaszkodik, ugyanakkor megpróbálja diverzifikálni a bevételi forrásait.

A közép-kelet-európai (CEE) Z generáció képviselőinek átlagos havi jövedelme 450 euró.

Közel minden harmadik válaszadó (30 százalék) számára még mindig a szülők támogatása jelenti a fő bevételi forrást, míg 19 százalékuk részmunkaidőben, 32 százalékuk pedig teljes munkaidőben dolgozik. A magyar fiatalok 40 százaléka teljes állásból szerzi jövedelmét, 22 százalék a szüleit jelölte meg, mint bevételei elsődleges forrását, 16 százalék a főleg részmunkából élők aránya.

Elmondható, hogy a fiatalok általában úgy érzik, hogy szüleiktől függenek, és ennek az állapotnak a közeljövőbeli megváltoztatása prioritás számukra. Fő céljuk ezért az, hogy befejezzék tanulmányaikat és megszerezzék első szakmai tapasztalataikat.

A jövőben 2000-3000 eurót szeretnének keresni; ez elég ahhoz, hogy eltartsák a családjukat, valamint hogy lakásra és időnként nyaralásra vagy utazásra gyűjthessenek.

Bár a pénz fontos számunkra, a Z generáció a többi emberrel való kapcsolatokat értékeli a legtöbbre. A Gen Z több mint fele (51 százalék) egyetért azzal, hogy vannak a pénznél fontosabb dolgok is az életben. Arra a kérdésre, hogy melyek a számukra legfontosabb értékek,

  • a családot (CEE: 67 százalék, Magyarország: 62 százalék),
  • az egészséget (CEE: 60 százalék, Mo: 50 százalék),
  • a barátokat (CEE: 45 százalék, Mo: 49 százalék)
  • és a szerelmi életet (CEE: 43 százalék, Mo: 43 százalék) említik.

A közkeletű vélekedéssel ellentétben véleményük szerint semmi sem helyettesítheti a személyes beszélgetéseket,

és 64 százalékuk szívesen tölti szabadidejét másokkal, különösen a barátaival.

A magasztos értékek megbecsülése a társadalmi és környezeti kérdések iránti aggodalmukban is tükröződik. A Mastercard felmérésében részt vevő közép-kelet-európai válaszadók csaknem fele (45 százalék) állítja, hogy adakozik különböző alapítványoknak és civil szervezeteknek, 34 százalékuk pedig önkéntes munkát vállal. Érdekesség, hogy a magyar fiatalok hasonló arányban adakoznak (46 százalék), de a közép-kelet-európai átlagnál többen önkénteskednek (46 százalék). Amikor a jövőre gondolnak, bolygónk állapota az egyik leggyakoribb aggodalmuk (40 százalék), de a többséget (52 százalék) a megélhetés nyugtalanítja (a magyar válaszadók 61 százalék jelölte meg ezt a problémát).

(Borítókép: G-Stock Studio, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink