Ennyit ér 25 millió az ingatlanpiacon

Hírek Figyelo.hu

Nagyot nem lehet álmodni huszonöt millió forintból, de a jelenlegi ingatlanpiacon jól körvonalazható kereslet mutatkozik az ekkora összegért kínált lakások iránt. Az Otthon Centrum tanulmánya szerint országos merítésben ekkora összegből jelenleg

  • 33 négyzetméteres új építésű,
  • vagy 44 négyzetméteres használt tégla,
  • vagy 62 négyzetméteres panel társasházi lakás,
  • sőt 99 négyzetméteres családi ház vásárolható.

Természetesen nagyon nem mindegy, hogy hol van az ingatlan: a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban jellemzően az átlagnál kisebb alapterületű ingatlan jöhet szóba, míg a kisebb településeken a felsorolt átlagértékeknél nagyobb méretű lakóingatlan vásárolható ezért az összegért.

Elsősorban az egyedülállók, a fiatal párok, illetve az önálló életüket újrakezdők körében népszerűek a huszonöt millió forintért kínált lakások.

Ezek az elhelyezkedéstől függően jellemzően egy-két szobás lakások méretükből fakadóan nemigen alkalmasak egy nagyobb család igényeinek kiszolgálására.

Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető szerint 25 millió forintért a fővárosi átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve egy 37 négyzetméteres tégla vagy egy 46 négyzetméteres panellakást lehetett vásárolni idén. Kerületenként azonban jelentős eltérés mutatkozik: amíg Budán ez az összeg csupán egy 30 négyzetméteres kis garzonra elég, a belvárosban is csak 33 négyzetméterre, addig a külső pesti kerületekben 42 négyzetméteres, akár másfél szobás lakásra is. A panelházakban a népszerűbb kerületekben 40-42 négyzetméteres, míg a külső pesti kerületekben 49 négyzetméteres lakást lehet kapni az idei fajlagos átlagárak alapján.

Vidéken jóval megfizethetőbbek a lakóingatlanok.

A legnagyobb városokban a budapestinél kétszer nagyobb méretű lakás is vásárolható ekkora összegből (az átlagos négyzetméterárak alapján 65 négyzetméteres), a kisebb megyei jogú városokban pedig még ennél is nagyobb téglalakás érhető el (75 négyzetméteres).

A nagyobb vidéki városokban ezért az összegért vásárolható panelek már egy átlagos családot is kiszolgálnak, a kisebb városokban inkább ezek szűkös kínálata okoz gondot. A régió központokban az átlagos eladási négyzetméterár alapján 72, a kisebb városokban 86 négyzetméteres lakás kapható ezért az összegért. A fővárosi agglomerációban 50 négyzetméteres tégla vagy 53 négyzetméteres panellakást lehetett vásárolni idén ezért az összegért.

(Borítókép: A Színes Város Csoport Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező Macskafogó című film karaktereit ábrázoló falfestménye a VIII. kerületi Szigony utcában, egy 15 emeletes panelépület tűzfalán. A 600 négyzetméteres alkotást a népszerű rajzfilm Szórádi Csaba 1986-os mozi plakátja inspirálta. (MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink