Engedélyezték a kémiai szúnyoggyérítést – térképen mutatjuk hol

Hírek Belics Krisztina
A tiszti főorvos engedélyezte a légi és a szárazföldi gyérítést Budapesten és további 322 településen a héten. A gyérítés mellett a katasztrófavédelem és a népegészségügyi központ is felhívja a figyelmet a vérszívók szaporodásának otthoni megelőzésére, mivel néhány deciliter kint hagyott vízben akár több száz szúnyog is kifejlődhet – írja a Világgazdaság.

Az időjárás miatt elárasztották az országot a szúnyogok, emiatt az elmúlt 30 napban több mint háromszor annyian kerestek rovarriasztókat, és több mint kétszer annyian elektromos rovarcsapdákat – írja az Árukereső a közleményében. A katasztrófavédelem és a népegészségügyi központ pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy természetes úton is érdemes féken tartani a szúnyogok szaporodását az otthonunkban.

Az árhullámot követő fokozott szúnyogártalom miatt a tiszti főorvos engedélyezte a kémiai szúnyoggyérítést.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig nyilvánosságra hozta, hogy Budapesten és további 322 településen hol lépnek fel a vérszívók ellen a héten. A Szigetköz 55 településén légi, Budapesten és további 267 településen pedig a települések lakott területein földi permetezést végeznek a szúnyogok ellen. A pontos ütemtervet közzé is tette oldalán az OKF. Csaknem 88 ezer hektáron gyérítenek július 7-ig ilyen módszerrel:

  • Budapesten a III., a IV., a XIII., a XXI., a XXII. és a XXIII. kerületben, valamint
  • végig a Duna mentén, azaz
  • a Szigetközben,
  • Komáromnál,
  • a Dunakanyar településein,
  • a Csepel-sziget,
  • Dunaújváros,
  • Szekszárd,
  • Baja és
  • Mohács térségében

írja az OKF.

Kezelések lesznek több Rába menti, Bács-Kiskun és Zala vármegyei településen, Sopron környékén, valamint a Velencei-tó és a Tisza-tó körüli helységekben. A Szigetközben 55 településen légi gyérítés lesz, Budapesten és 267 településen pedig a települések lakott területein földi permetezést végeznek a szakemberek.

Az alkalmazott készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, emberekre, háziállatokra nem jelent veszélyt – emeli ki az OKF.

A Dunán, valamint a Rábán levonult árhullám nagy kiterjedésű csípőszúnyog-tenyészőhelyeket hozott létre, amelyeken tömegesen fejlődnek az ártéri szúnyogfajok.

Jelenleg a legnagyobb ártalmat az árterületeken kifejlődő szúnyogok okozzák, de sok faj számára a lakókörnyezetünkben összegyűlt vizek az ideális élőhelyek – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Balázs Attila

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink