Energiaválságot okozó politikai döntések

Hírek M. O. A.
Az ellátásbiztonsággal kapcsolatban intő jelek már jóval a mostani energiaválság előtt is voltak, az orosz–ukrán konfliktus nyomán Oroszország ellen kivetett szankciók miatt pedig az európai energiakrízis tovább súlyosbodott. Egyre több tagállam jön rá, hogy szüksége van klímasemleges és ellátásbiztonságot garantáló atomenergiára

Az energiaárak drámaiak, miközben szén-, gáz- és áramhiánnyal is számolni kell – emlékeztetett a Világgazdaság megkeresésére Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő, aki szerint a manapság reneszánszukat élő, valójában környezetszennyező és egészségkárosító szénerőműveket le kéne építeni. A szakértő a lapnak kifejtette, azok, akik még mindig támadják a technológiát, valójában „a fosszilis lobbi szekértolói.” Emlékezetes ugyanis, hogy az atomtechnológiát a hetvenes években támadták először, ám akik a ténylegesen semleges nukleáris erőművek ellenzői, sosem emeltek szót a klímapolitikai célokkal ellentétes szénerőművek működését illetően.

Hárfás Zsolt szerint nem az a kérdés, szükség van-e új blokkokra, hanem a növekvő energiaszükséglet miatt újabbak építését veti fel
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Nem véletlen, hogy az energiakrízis közepette egyre több ország akar új atomerőműveket építeni, vagy meg akarja hosszabbítani a meglévő egységek üzemidejét – mutatott rá Hárfás Zsolt, aki több tagállamot felsorolt, ugyanis mind üzemidő-hosszabbításra mind pedig új egységek építésére egyaránt akad példa. Franciaország és a korábban teljesen atomenergia-ellenes Svédország mindkettőt tervezi. Utóbbi állam azért érdemes, mert az előző baloldali kormányzat kizárólag az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokra kívánta építeni az ország áramellátását. A mostani kabinet ezt felülvizsgálta, észszerű módon a fosszilis energiát kívánják mellőzni, az atomenergiát viszont klímasemleges voltából eredően ismét előtérbe helyezik.

Hárfás Zsolt szerint Európában az atomenergia szerepe egyre inkább felértékelődik. Magyarországot illetően növekvő energiaszükségletről beszél, és az önálló energiaelltátás szükségességét, fontosságát hangsúlyozza, amely az újraiparosítást is elősegítené. Ezek miatt a paksi bővítés és a meglévő blokkok üzemidő-hosszabbítása mellett szerinte szükség lenne továbbiak létesítésére is. Felidézi, ezzel kapcsolatban már készültek tanulmányok. Rámutatott, Magyarország több régiójában is lehetne megfelelő telephelyet találni, és a lakossági elfogadás esetén engedélyezni. Az atomenergia támogatottsága idehaza egyébként kiemelkedően magas, 68 százalék.

Kiemeli még, egyes országok szakmai helyett politikai döntéseket hoznak, ami később visszaüthet, a Roszatom technológiája és neve kapcsán pedig megjegyzi, hogy a Paks II. atomerőművet építő Roszatom csak és kizárólag olyan technológiát exportál, amelynek van működő referenciája, és bizonyított a technológia biztonságossága, és folyamatosan fejlesztik.

Borítókép: Móricz-Sabján Simon

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink