Emelkedtek a tejágazat költségei

Hírek MTI

A tejtermelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15-18 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerdán.

Kiemelték:

a költségolló szétnyílása már középtávon sem fenntartható az ágazat szereplői részére.

A járványhelyzet jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket az ágazat minden szereplőjénél – ismertette legújabb felmérésének eredményeit a terméktanács.

Tavaly komoly problémát jelentett, hogy sok esetben a kesztyűk, a maszkok és a fertőtlenítőszerek beszerzése csak többszörös áron volt lehetséges, míg mára a jelentős többlet felhasználás okoz költségnövekedést

– tették hozzá.

Jelentős költségemelkedést okoz a vásárolt takarmány és a csomagolóanyag árakban a forint árfolyamának 9 százalékos gyengülése az euróhoz képest idén januárra 2019. decemberhez viszonyítva – jegyezték meg.

A terméktanács szerint a gabona, a fehérje- és olajosnövények ára többéves csúcsokon jár, aminek oka az erős kínai kereslet és a szárazság miatt alacsonyabb francia, illetve ukrán termésmennyiség lehet.

A magyarországi búza és kukorica árak 25-30 százalékkal emelkedtek, a szójadarát szintén közel harmadával drágábban lehetett az országba importálni

– jelezték.

(Borítókép: A tehénfejést gyakorolja egy gyerek egy életnagyságú, tehenet mintázó oktatóeszköz segítségével a tej világnapja alkalmából rendezett, tejfogyasztást népszerûsítõ rendezvényen egy fõvárosi szórakozóhelyen 2018. június 1-én. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink