Emelkedőben a támogatott hitelek

Hírek figyelo.hu
Egyre nagyobb a támogatott kon­st­­rukciók szerepe a lakossági hitelpiacon, ami jelentős részben a babaváró kölcsönnek köszönhető.

Az év első tíz hónapjában meg­­­kötött lakossági hitelszerződések 37 százalékához kapcsolódott valamilyen állami támogatás, egy évvel korábban még 23,5 százalék volt ez az arány – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Az év első tíz hónapjában összesen 1750,4 milliárd forintnyi lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek – a folyószámlahitelek nélkül – a háztartások, amelyből a kamattámogatott lakáshitelek 124,1 milliárd forinttal részesedtek, a babaváró kölcsön pedig 523 milliárdot tett ki. Miközben a teljes lakossági hitelpiac 7,2 százalékkal esett éves összevetésben, a babavárónál 47,9, a támogatott lakáshiteleknél 38,5 százalékos volt a növekedés.

A támogatott konstrukciók része­sedése tovább emelkedhet a lakos­sági hitelpiacon, hiszen amellett, hogy a családi otthonteremtési kedvezményhez (CSOK) kapcsolt, legfeljebb tízmillió forintos, kamattámogatott hitel és a babaváró kölcsön iránti kereslet is stabilnak látszik, februártól elérhetővé válik a lakásfelújítási programhoz kapcsolódó konstrukció is.

Ez utóbbi lényege, hogy

a gyermeket nevelő és váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik, amelynek a futamideje legfeljebb tíz év lehet.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatja

(Borítókép: Sira Anamwong, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink