Emelkedett a gáztüzelésű erőművek áramtermelése

Hírek H. Z.
A magas földgázárak ellenére ötödével emelkedett a gáztüzelésű erőművek termelése a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) februári villamosenergia-piaci jelentése szerint.

A MEKH szerdai közleménye szerint ez részben a nukleáris egységek karbantartása miatti átmenetileg kisebb termelés és a szűkös importlehetőségek következtében vált szükségessé.

Az év második hónapjában a bruttó villamosenergia-fogyasztás az előző év februárjához képest kis mértékben, fél százalékkal csökkent, azonban az időjárási és munkanaphatásokat figyelembe véve másfél százalékos emelkedés volt tapasztalható. A hazai termelés 3,9 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly februári termeléshez képest. Karbantartás miatt a nukleáris egységek termelése negyedével csökkent, míg a lignitblokkoké 7, a gázalapú egységeké 20, az átviteli hálózatra csatlakozó megújulók, valamint az alkooperációk termelése 18 százalékkal emelkedett – közölte a hivatal, hozzátéve, hogy a nukleáris egységek a magyar termelés 39 százalékát biztosították, a naperőművek 4 százalékot.

Február utolsó hetében minden tényező ára jelentős változékonyságot mutatott

– hívta fel a figyelmet a MEKH. A kínálat tartós szűkösségére vonatkozó várakozások hatására nemcsak a földgáz, hanem a kőolaj és a szén ára is emelkedett, miközben a recessziós várakozások mérsékelték a szén-dioxid-kvóta árát. Mindezek következményeként a jövő évi villamosenergia-termék ára 6 százalékkal emelkedett a német tőzsdén, a magyar éves termék ára pedig követte a németét

Az orosz-ukrán háború kitörése rendkívüli változékonyságot eredményezett a földgáz árában, amit a villamos energia ellenértéke is követett. Mivel a hazai árampiacon a gáztüzelésű erőművek az ármeghatározók, ezért a hazai villamosenergia-díjak követték a gázpiac változásait.

Miután kiderült, hogy a földgázszállításokat nem érintik a nemzetközi szankciók, és az orosz szállítások még emelkedtek is a januári alacsony szinthez képest, a piaci árak némileg konszolidálódtak – írták.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink