Elvarázsolt világok

Hírek
Vörös Csilla, a Nielsen Közönségmérés Kft. vezetője leginkább este és hétvégén olvas, főleg sajtótermékeket, de azért a könyvekre is jut ideje. Munkatársaival éppen az év második felében bevezetésre kerülő digitális kampányok mérésén dolgozik. Könyvajánló.

– Mit olvas mostanában és miért épp azokat?  
– Most éppen Kepes Andrástól olvasom a Világkép című könyvet, mert úgy gondolom, hogy egy ilyen sokféle világot látott ember, mint ő, akinek a műsorait is szerettem, tud megismerésre érdemeset írni és kíváncsi vagyok a világlátására. A másik pedig egy Bob Dylan életrajzi mű, a Chronicles, amit angolul olvasok. Ezt azért, mert szeretem a zenéjét, és az életrajzi művek mindig adnak valami pluszt, egy olyan élet részleteit, amit nem ismertem korábban. Általában azért olvasok, hogy kikapcsolódjak, vagy új ismeretekre tegyek szert, utóbbi célból főleg folyóiratokat, médiapiaci szakmai magazinokat. Könyveket pedig azért, hogy számomra érdekes világokba kalauzoljanak el. 

– Gyakran olvas angolul?
– Igen sokat, a posztgraduális képzést az Egyesült Államokban végeztem.

– Egyszerre több könyvet is olvas?
– Nagyjából hármat-négyet. Aztán, ha ott ragadnak a polcomon olvasatlanul, végül kitelepítem őket az ágy mellől. Nem mindent tudok elolvasni. Barátaim mesélik a több ezer oldalas könyveket, nekem azok nem mennek. Belekezdtem Umberto Eco Foucault’s Pendulum c. könyvébe, de nem tudtam végig olvasni. Most inkább azokat a könyveket szeretem, amiket egy-két délután ki lehet olvasni, vagy vissza-vissza lehet rájuk térni. Sok az egyéb teendő, ami mellett nehéz a könyvolvasást választani, ezért gyakran a sajtótermékekhez fordulok. Szépirodalomra kevés időm jut, de napilapokat, magazinokat majdnem minden nap olvasok. Ebben mindenevő vagyok, a Lakáskultúrán, a Nők Lapján, a Forbes magazinon, és a Marketing és Médián át a gazdasági hetilapokig, sokféle a lapot átolvasok, sőt szakmai okokból gyakran a bulvárt is a kezembe veszem és elolvasom.

– Papíralapon olvas?
– Sajtóterméket, könyvet igen, mindenképpen. Az online kiadványokat természetesen az interneten.

– Mikor jut ideje végül is olvasni?
– Esténként, éjjel, vagy hétvégén, szabadság alatt. Az esték persze korlátozottak, mert tini gyermekemmel még mindig gyakran kell együtt tanulni, segíteni az angol leckével, és ha csak 11-kor kerülök ágyba, akkor kevés idő marad olvasni, ha reggel korán fel akarok kelni. Ilyenkor a saját hobbi is háttérbe szorul. Hétvégén több szabadságom van, ilyenkor jut időm a menedzsment témájú könyvekre is, mint például a Leading Change, amit többször forgatok, vagy ilyen a tavalyi születésnapomra kapott Minden évvel fiatalabb című könyv.

– Mi a kedvenc könyve, vagy a legmeghatározóbb olvasmánya? 
– Nincs kedvenc könyvem. Minden életszakaszban más tematikájú könyvek érdekeltek. Nehéz lenne egyet kiragadni, általában nagy hatással vannak rám az elolvasott könyvek. De például Kertész Ákos Makra című könyvét fiatal koromban rongyosra olvastam. Többször elolvastam Thomas Mann, Mario és a Varázsló vagy Hermann Hesse, Üveggyöngy című könyvét.

– És az első fontos könyvre emlékszik, amit olvasott? 
– Több ilyen is van: Karl May-től a Winetou, ami akkor egy számomra teljesen távoli és ismeretlen világba kalauzolt el. Az egész kultúra és az indián világ nagy hatással volt rám, egyszerre volt vonzó és érdekes. Többször olvastam, maga a könyv a mai napig megvan. De a mai gyerekeknek ez biztosan nem ilyen hatású már. Aztán kamaszként olvastam a már említett Kertész Ákos könyvet, ami ma nem tudom mit jelente nekem, lehet, hogy nosztalgiából újra előveszem, hogy megtudjam. Bulgakov Mester és Margaritája pedig egyszerűen magával ragadott, a stílusával és cselekményével.

– Mit ajánlana manapság a Figyelő olvasóinak? 
– Az egyik egy pszichológiai mű, mely a gyors és lassú gondolkodás folyamataira és a benyomások alapján történő döntéshozatali folyamatokra világít rá, hogy sokszor automatikusan feltételezünk és döntünk, ahelyett hogy végiggondolnánk dolgokat. A másik pedig Gerlóczy Márton Igazolt hiányzás című műve, de említhetném Lackfi János Milyenek a magyarok című művét is. A máról a mi életünkről, a társadalmi közegünkről környezetünkről szól, így magával ragadó, humoros műveknek, tartom.

***
Mit olvas?

Kepes András – Világkép 
Bob Dylan – Chronicles
Daniel Kahlemann – Thinking Fast and Slow
Gerlóczy Márton – Igazolt hiányzás
Karl May – Winetou 
Kertész Ákos – Makra
Lackfi János – Milyenek a magyarok 
Bulgakov – Mester és Margarita
Alex Ferguson, Michael Moritz – Leading Change
Hermann Hesse – Üveggyöngy
Thomas Mann – Mario és a Varázsló
Chris Crowley, Henry S. Lodge – Minden évvel fiatalabb nőknek – A karcsú, ruganyos és szexi nő 50 fölött

(Címlap fotó: MTI/Fotó: Varga György)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink