Eltűnt a szálláshelyi bevételek több mint fele tavaly

Hírek figyelo.hu

Tizenhárommillió vendégéjszakával, és minden tekintetben súlyos mínuszokkal zárult a tavalyi év a kereskedelmi szálláshelyeken. Decemberben 93 százalékkal kevesebb vendégéjszakát, és ugyanennyivel kisebb árbevételt jelentetett a KSH.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 96 százalékkal, a teljes forgalom 93 százalékkal csökkent decemberben, amikor már az összes vendégéjszaka 70 százalékát a belföldi vendégek töltötték el a kereskedelmi szálláshelyeken

– jelentette csütörtökön a KSH. A kimutatások szerint a folyó áron számolt összes bruttó árbevétel 93 százalékkal maradt el az előző év decemberitől. Az év utolsó hónapjában 1221 kereskedelmi szálláshely, köztük 451 szálloda és 544 panzió volt nyitva. A belföldi vendégéjszakák száma a szezonálisan és a naptárhatással kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 53 százalékkal csökkent.

Tavaly decemberben 2019 azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 92, a vendégéjszakáké 89 százalékkal lett kisebb. A vendégszám 33 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 104 ezer volt. Az éjszakák 58 százalékát szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 92 százalékos volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken az előző év decemberi forgalom közel harmada (29, illetve 32 százalékkal) jelentkezett. A visszaesés a Balatoni turisztikai régiót érintette leginkább.

Decemberben a külföldi vendégek száma 97, a vendégéjszakáké 96 százalékkal csökkent.

A szálláshelyekre érkezett 14 ezer vendég 44 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, ennek ellenére az ott eltöltött éjszakák száma 3,4 százalékra csökkent. A legnagyobb mértékű (99, illetve 98 százalékos) csökkenés a Balatoni turisztikai régióban, illetve Budapesten történt.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 2,9 milliárd forintot tett ki, ami 93 százalékos csökkenésnek felel meg 2020 utolsó hónapjában.

Az éves mérleg az előző évi bázisnál 58 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát mutat. A belföldi vendégek 39, a külföldiek 77 százalékkal kevesebb (9,6 millió, illetve 3,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 2020-ban folyó áron 59 százalékkal csökkent, és 228 milliárd forintot tett ki.

(Borítókép: Budapest, 2021. január 3. A Citadellához és a Sziklatemplomhoz vezető út mellett a hideg időben jól esik a kirándulóknak megállni egy pohár meleg italra. (MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink