Elszomorító a helyzet Kárpátalján

Hírek
Az elmúlt hetekben, hónapokban egyre súlyosbodnak a kárpátaljai magyarok elleni kellemetlenkedő intézkedések. Az ukrán állami szervek többször mondvacsinált okokból zaklatják, egrecíroztatják azokat a magyar állami tisztviselőket, kárpátaljai közéleti személyiségeket, művészeket, újságírókat, akik békés szándékkal szeretnének átlépni a határon. 

Forrásaink szerint a több szempontból frusztrált Ukrajna, amely 25 éve keresi, de még mindig nem találta meg önmagát, a magyar kisebbségben látta meg a könnyen és látványosan eltiporható ellenséget. Pedig a magyar kormány baráti országként tekint Ukrajnára, amelynek rengeteg erkölcsi, anyagi és diplomáciai segítséget nyújtott és nyújt – nemcsak a magyarok lakta területeken -, de a magyarellenességnek mindenképpen véget kell vetni, és ebben az állami szervek mellett minden segítségre szükség van.

Ahogy a „Magyar mindennapok Kárpátalján” című kiállítást megnyitó Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár fogalmazott: "Ha nem fog össze hatékonyan a világ magyarsága, hogy kárpátaljai testvéreink segítségére siessen, akkor könnyen lehet, hogy az ott élő magyarok számára az utolsó fejezet zajlik. Ebben e helyzetben a magyar államnak és társadalomnak, magánszemélyeknek és a civil szervezeteknek is kötelességük segíteni."

A kiállítást a Külgazdasági és Külügyminisztérium rendezte a Református Szeretetszolgálattal szoros együttműködésben. A kiállítás képanyaga olyan nehéz sorsú kárpátaljai családokról, főképp gyermekekről szól, akiknek a mindennapi szükségletek kielégítése nehezen megoldott. 

A Kárpátaljai Református Egyházkerülethez tartozó Beregszászon és környékén – a szinte kizárólag magyarok lakta Asztélyon, Beregardón, Bulcsúban, Dédán, Kígyóson, Macsolán és Makkosjánosiban – nagyjából 350-400 gyermek él a létminimumon vagy alatta. Egy átlagos fizetés mintegy 35 ezer, míg egy átlagos nyugdíj 12 ezer forintnak megfelelő ukrán hrivnya. Az élelmiszerek, a lakbér és az üzemanyag ára mindeközben megközelíti a magyarországi árszintet. A kelet-ukrajnai fegyveres válság nyomán kialakult gazdasági krízis komoly mindennapi gondokat okoz a magyar határon élőknek is.

A Mohai Balázs Junior Príma Díjas fotós által készített képanyag drámai erővel mutatja be a gyermekek és családok mindennapjait. A kiállítás létrehozásának célja egy adománygyűjtő akció elősegítése. Válogatásunkat a sorozatból lent tekintheti meg:

Egy kislány szalad házuk udvarán a kárpátaljai Beregardón, MTI/Fotó: Mohai Balázs

Balázs Antal lelkész hittanórát tart a kárpátaljai Beregardón, MTI/Fotó: Mohai Balázs
 
Gyerekek fociznak a hitóra után a kárpátaljai Bulcsún, MTI/Fotó: Mohai Balázs
 

Gyerekek fociznak a hitóra után a kárpátaljai Bulcsún, MTI/Fotó: Mohai Balázs
 
Egy lány biciklizik a kárpátaljai Kígyóson,  MTI/Fotó: Mohai Balázs
 
Gyerekek játszanak a kárpátaljai Beregardón, MTI/Fotó: Mohai Balázs
 
Fiatalok káté (hittan) vizsgára készülnek a kárpátaljai Kígyóson, MTI/Fotó: Mohai Balázs
 
Gyerekek játszanak otthonukban a kárpátaljai Asztélyon 2017. május 5-én, MTI/Fotó: Mohai Balázs
 
Gyermekek édesanyjukkal otthonukban a kárpátaljai Beregardón, MTI/Fotó: Mohai Balázs
 
 
 
 
 
 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink