„Elszigeteltek" találkozása

Hírek
Recep Tayyip Erdogan török államfő kétnapos látogatásra érkezik Magyarországra hétfőn. A magyar ellenzék ebben is az Orbán-kormány külföldi elszigeteltségét látja, holott ez közel sincs így, ugyanis mind Orbán, mind Erdogan számos vezető nyugati politikussal találkozott már.

Erdogan magyarországi látogatása a sikeres, pragmatikus magyar külpolitika eredménye, mely a 2010-es kormányváltás után vált jellemzővé. 2010 óta Magyarország gyümölcsöző kapcsolatokat épített ki a világ keleti és nyugati felével is, mindezt egyenrangú félként. A szocialista-liberális kormányokra jellemző behódoló külpolitika tehát már a múlté.

Az „elszigetelt” Erdogan (hogy csak az idei évet nézzük) olyan vezető nyugati politikusokkal találkozott, mint Emmanuel Macron, Theresa May vagy Angela Merkel. Erdogan személyesen találkozott Ferenc pápával is.

A szintén „elszigetelt” Orbán ugyancsak találkozott Theresa May-jel és Angela Merkellel is, de említhetjük Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő budapesti látogatását is.

A bilaterális kapcsolatokon alapuló világrendhez nélkülözhetetlen, hogy egy ország önálló külpolitikát folytasson, ebben pedig Magyarország ma már élenjárónak számít.


Fotó: Az "elszigeteltek" – Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök (Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda, Koszticsák Szilárd/MTI, MTI, kormany.hu)

Borítófotó: hiába tünteti ki figyelmével az ellenzék az Erdogan-Orbán találkozót, bizony más vezetők is találkoznak egymással –  Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a Kossuth téren 2013. február 5-én.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink